Θα πληρώνατε ένα μικρό ποσό, για να πάρετε έναν υπνάκο; Ένας όλο και αυξανόμενος αριθμός επιχειρήσεων σίγουρα το ελπίζουν.

Η Nap York, μια start up εταιρεία στη Νέα Υόρκη, είναι ένα κλαμπ ευεξίας που εκτιμά επιχειρηματικά τα οφέλη του ύπνου. Η εταιρεία προσφέρει «κάψουλες» με ζωντανά φυτά, ηχομονωτικές κουρτίνες, ακουστικά ακύρωσης θορύβου και σκοτεινό περιβάλλον έναντι $15 για μισή ώρα, σε όποιον θέλει να κάνει ένα διάλειμμα για σιέστα μέσα στη μέρα, στα δύο καταστήματά της στην αμερικανική μεγαλούπολη.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η καφεΐνη μπορεί να σε κρατήσει μόνο μέχρι ενός σημείου, σημειώνει τη χρόνια έλλειψη ύπνου που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι κάτοικοι της Νέας Υόρκης. «Ο καφές είναι μια γρήγορη λύση. Μόλις όμως η επίδραση της καφεΐνης εξαφανιστεί, εξακολουθείτε να είστε κουρασμένοι», δήλωσε ο κ. Stacy Veloric, διευθυντής μάρκετινγκ της εταιρείας. «Παίρνοντας έναν υπνάκο, μπορείτε πραγματικά να επαναφορτίσετε τις μπαταρίες σας και να ξαναξεκινήσετε».

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ύπνος είναι ένα σημαντικός παράγοντας για την υγεία μας και ότι πολλοί δεν απολαμβάνουμε αρκετό. Οι μελέτες έχουν συνδέσει τη στέρηση του ύπνου με υψηλότερους κινδύνους εγκεφαλικού επεισοδίου και χαμηλότερη παραγωγικότητα. Οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο στο κρεββάρι και εδώ και χρόνια πολλοί μεγάλοι εργοδότες – όπως οι Ben & Jerry’s, Zappos, Nike και Huffington Post – επιτρέπουν στους υπαλλήλους τους να παίρνουν έναν υπνάκο στο γραφείο, επενδύοντας μάλιστα σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, όπως εργονομικές καρέκλες εξοπλισμένες με προστατευτικά καλύμματα, ώστε οι υπάλληλοί τους να μπορούν να κοιμούνται άνετα.

Όμως είμαστε και όλοι εμείς που δεν δουλεύουμε σε κολοσσούς, αλλά και πάλι χρειαζόμαστε επιπλέον ύπνο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένας αυξανόμενος αριθμός επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο προσφέρουν χώρους για έναν σύντομο ύπνο (στο διάλειμμα του φαγητού, πχ), με μια μικρή αμοιβή, φυσικά. Τέτοιες κάψουλες σιέστας εμφανίζονται επίσης στα αεροδρόμια και τα εμπορικά κέντρα και υπάρχουν ακόμη και εφαρμογές που επιτρέπουν στους ταξιδιώτες να κάνουν βραχυπρόθεσμες κρατήσεις.