Η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε μια ακόμη επώδυνη πτυχή της πανδημίας που λίγοι είχαν σκεφτεί έως τώρα: τα παιδιά που έχασαν έναν γονιό ή άνθρωπο που τα φρόντιζε εξαιτίας του κορωνοϊού:

«Καθημερινάπαρακολουθούμε στις τηλεοράσεις τους αριθμούς των κρουσμάτων, τους αριθμούς των ατόμων που έχουν μπει στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, διασωληνωμένους ή και τους θανάτους, όμως υπάρχει μια άλλη μορφή κρυφής και επώδυνης πανδημίας που αναδεικνύεται από μια πολυκεντρική μελέτη από το CDC και πολλά επιφανή Πανεπιστήμια, όπως του Χάρβαρντ, του Κέιπ Τάουν, του Imperial College, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και η οποία δημοσιεύεται στο Medical Journal of Pediatricsαυτή την εβδομάδα. Ο τίτλος της είναι «Η ορφάνια από την Covid». Σύμφωνα με τη μελέτη, σε 15 μήνες, 120.000 παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχασαν έναν γονέα και άλλα 25.000 παιδιά έχασαν τον άνθρωπο που φρόντιζε για την ύπαρξή τους. Μπορούσε να είναι η γιαγιά ή κάποιος συγγενής.

»Υπολόγισαν, λοιπόν, ότι σε κάθε 4 θανάτους ενηλίκων, ένα παιδί χάνει το γονιό του και το άτομο που το φροντίζει. Χιλιάδες, επομένως παιδιά, σύμφωνα με τη συγγραφέα Σούζαν Χίλις, επιδημιολόγο του CDC, θα φέρουν αυτό το ανεπούλωτο τραύμα της απώλειας των γονέων για τις επόμενες γενεές.

»Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη της πρόληψης αλλά και της συνεχούς φροντίδας αυτών των ορφανών για την διατήρηση της ψυχικής τους υγείας και, όπως είναι αναμενόμενο, ατυχώς, το βαρύτερο τίμημα αφορά σε παιδιά των ευάλωτων ομάδων.

»Έχουμε, λοιπόν, ένα διαφορετικό είδος long Covid, έχουμε συζητήσει για το σύνδρομο με τα συμπτώματα από την Covid, τα σωματικά αλλά και τα ψυχικά που εμφανίζονται μετά τη λοίμωξη, αλλά αυτό το long Covid έχει μεγάλη διάρκεια, διάρκεια ζωής.

»Το κύριο όπλο για τη μείωση του προβλήματος της επέκτασης της λοίμωξης, της παραμονής μεταξύ μας της πανδημίας, γνωρίζουμε όλοι ότι είναι ο εμβολιασμός».