Οι νέοι άνδρες που πιστεύουν ότι «οι πραγματικοί άνδρες δεν κλαίνε» μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς σε αυτοκτονία, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Είναι γνωστό από καιρό ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό από τις γυναίκες να βάλουν τέρμα μόνοι τους στη ζωή τους: Το ποσοστό θνησιμότητας των ανδρών από αυτοκτονία είναι περίπου 3,5 φορές μεγαλύτερο από αυτό των γυναικών.

Τα στατιστικά στοιχεία εγείρουν το ερώτημα κατά πόσο οι παραδοσιακές πεποιθήσεις για την αρρενωπότητα θα μπορούσαν να διαδραματίζουν κάποιο ρόλο, ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής Daniel Coleman. Οι προσδοκίες που υπάρχουν για τους «σκληρούς» άνδρες –όπως η μη εκδήλωση συναισθημάτων, η επιθετικότητα και το ότι δεν χρειάζονται βοήθεια- θα μπορούσαν να συμβάλουν στον κίνδυνο αυτοκτονίας.

Όμως είναι ένα δύσκολο θέμα για μελέτη, είπε ο Δρ Coleman, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Fordham της Νέας Υόρκης. Η ομάδα του χρησιμοποίησε στοιχεία από μια έρευνα υγείας που ξεκίνησε να παρακολουθεί πάνω από 20.700 έφηβους από τις ΗΠΑ το 1995. Μέχρι το 2014, 22 από αυτούς είχαν αυτοκτονήσει – όλοι, πλην μιας περίπτωσης, ήταν άνδρες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι νέοι άνδρες που είχαν καταταχθεί μέσα από ερωτηματολόγια στην κατηγορία «έντονα παραδοσιακής αρρενωπότητας» ήταν 2,4 φορές πιο πιθανό να αυτοκτονήσουν από άλλους άνδρες. Η κατηγοριοποίηση έγινε με βάση χαρακτηριστικά όπως το ότι «δεν κλαίνε», δείχνουν αντίσταση στο να είναι «συναισθηματικοί», επιδιώκουν να είναι γυμνασμένοι και να «παίρνουν ρίσκα».

Γιατί οι άνδρες που ακολουθούν αυτά τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά της αρρενωπότητας διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αυτοκτονίας; Τα ευρήματα δείχνουν ότι θα μπορούσε να υπάρχει ένας έμμεσος «ιστός» επιρροών, είπε ο Δρ Coleman.

Άνδρες που έχουν έντονα παραδοσιακή αρρενωπότητα ήταν επίσης πιο πιθανό να έχουν χρησιμοποιήσει όπλο σε μικρή ηλικία, να έχουν αποβληθεί από το σχολείο, να έχουν συμμετάσχει σε σοβαρούς καυγάδες ή να έχουν φύγει από το σπίτι. Ήταν επίσης πιο πιθανό από άλλους άνδρες να έχουν έναν συγγενή που είχε αυτοκτονήσει. Όλοι αυτοί οι παράγοντες, με τη σειρά τους, σχετίζονται με μεγαλύτερο κίνδυνο αυτοκτονίας.

Αυτό υποδηλώνει ότι οι πεποιθήσεις για τα πρότυπα αρρενωπότητας θα μπορούσαν να υποδαυλίζουν αυτούς τους παράγοντες κινδύνου για αυτοκτονία. Έτσι, εάν οι πεποιθήσεις αυτές μπορούσαν να αλλάξουν, δήλωσε ο Coleman, ίσως είναι δυνατό να εξαλειφθούν και κάποιοι από τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο αυτοκτονίας στους άνδρες.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Psychiatry.