Σε λειτουργία έχει τεθεί η διαδικασία για τον εμβολιασμό των πολιτών άνω των 85 ετών σύμφωνα με το σχέδιο «Ελευθερία». Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους με έναν από τους τρεις διαφορετικούς τρόπους:

Πρώτος τρόπος
Μέσα από την ιστοσελίδα emvolio.gov.gr. Σε αυτή θα υπάρχει ειδικός χώρος όπου πληκτρολογώντας κανείς τον ΑΜΚΑ θα βλέπει εάν περιλαμβάνεται στον εμβολιασμό την τρέχουσα περίοδο και εάν υπάρχει η δυνατότητα να κλείσει ραντεβού.

Εάν ο πολίτης περιλαμβάνεται στον εμβολιασμό, τότε χρησιμοποιώντας τους κωδικούς TAXISnet μπορεί να προχωρήσει τη διαδικασία. Πρώτα επιβεβαιώνει τα προσωπικά του στοιχεία και στη συνέχεια επιλέγει ανάμεσα στις διαθέσιμες επιλογές, τόσο για το εμβολιαστικό κέντρο όσο για την ημέρα και ώρα ραντεβού, κατ’ αρχάς για την πρώτη δόση και στη συνέχεια για τη δεύτερη δόση.

Από τη στιγμή που επιβεβαιώνονται και τα δύο ραντεβού, τότε ο πολίτης λαμβάνει έναν κωδικό QR, που θα πρέπει να προσκομισθεί στο εμβολιαστικό κέντρο.

Δεύτερος τρόπος
Οι πολίτες άνω των 85 που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στην Άυλη Συνταγογράφηση θα λάβουν αυτοματοποιημένα μηνύματα, στα οποία το μόνο που χρειάζεται είναι επιβεβαίωση.

Οι εγγεγραμμένοι στην Άυλη Συνταγογράφηση θα λάβουν δύο γραπτά μηνύματα (SMS) στο κινητό τους από τον αριθμό 13034 που θα τους ειδοποιούν ότι έχει πραγματοποιηθεί προκράτηση ραντεβού. Τα γραπτά μηνύματα θα αναφέρονται στον αριθμό ΑΜΚΑ και στην ημερομηνία και ώρα εμβολιασμού και το προτεινόμενο εμβολιαστικό κέντρο. Ως εμβολιαστικό κέντρο προεπιλέγεται το πλησιέστερο διαθέσιμο με βάση τον ταχυδρομικό κώδικα που έχει δηλωθεί. Ο κάθε πολίτης έχει τη δυνατότητα να επιβεβαιώσει ή να τροποποιήσει το ραντεβού του εντός 72 ωρών. Η επιβεβαίωση του ραντεβού δύναται να γίνει:

– Με αποστολή του Κωδικού Ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στο 13034

– Με είσοδο στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr και επιβεβαίωση του ραντεβού

Για την τροποποίηση του προκρατημένου ραντεβού του, ο πολίτης εισέρχεται στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr εντός 72 ωρών από τη στιγμή που έλαβε το ενημερωτικό SMS από τον αριθμό 13034. Εκεί έχει τη δυνατότητα να δει και να τροποποιήσει όπως προτιμά το ραντεβού του, σύμφωνα με τις διαθεσιμότητες ανά εμβολιαστικό κέντρο και να το επιβεβαιώσει. Σε περίπτωση που ο πολίτης δεν επιβεβαιώσει το ραντεβού του (με ή χωρίς τροποποίηση) εντός 72 ωρών απελευθερώνεται η προκράτηση και ο πολίτης έχει τη δυνατότητα μετέπειτα να προγραμματίσει νέο ραντεβού μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr.

Ο κάθε πολίτης μπορεί να ενημερώνεται για τις λεπτομέρειες του προγραμματισμένου ραντεβού του (ημερομηνία και ώρα εμβολιασμού, εμβολιαστικό κέντρο) αποστέλλοντας SMS στο 13034 με τον κωδικό Ραντεβού ή τον ΑΜΚΑ και το επώνυμό του (ΑΜΚΑ κενό Επώνυμο). Σε κάθε περίπτωση, ο πολίτης θα λαμβάνει επιπλέον τρία (3) αυτοματοποιημένα SMS υπενθύμισης του ραντεβού του (3 ημέρες πριν από το ραντεβού, μία ημέρα πριν από το ραντεβού και στις 7 π.μ. την ημέρα του ραντεβού).

Τρίτος τρόπος
Οι πολίτες άνω των 85 μπορούν να προγραμματίσουν το ραντεβού του εμβολιασμού τους και με μη ψηφιακό τρόπο, στο φαρμακείο της γειτονιάς τους ή σε ένα ΚΕΠ. Εκεί, οι φαρμακοποιοί ή οι υπάλληλοι των ΚΕΠ θα πραγματοποιήσουν όλη τη διαδικασία για λογαριασμό των πολιτών.