Οι διατροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές τροφές μπορεί να είναι καλύτερες από τις διατροφές χαμηλών λιπαρών όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Τα κορεσμένα λίπη, που βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό στα ζωικά προϊόντα, θεωρούνται από καιρό εχθρός της καρδιάς, καθώς μπορεί να αυξήσουν την «κακή» χοληστερόλη LDL.

Στη νέα μελέτη, η οποία παρακολούθησε περισσότερους από 5.100 Αμερικανούς, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που ακολουθούν διατροφή χαμηλής πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών είχαν πράγματι καλύτερα επίπεδα LDL.

Ωστόσο, αυτό δεν μεταφράστηκε σε χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με τη μελέτη.

Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι που κατανάλωναν πολλά φυτικά τρόφιμα -λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και ξηρούς καρπούς- είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Οι ειδικοί δήλωσαν ότι τα ευρήματα δεν σημαίνουν ότι η χοληστερόλη LDL ή τα κορεσμένα λιπαρά, είναι χωρίς σημασία: Τα άτομα που τρώνε πολλά φυτικά τρόφιμα τείνουν επίσης να έχουν χαμηλή LDL και η διατροφή τους συχνά είναι αρκετά χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά, λόγω του περιορισμού της κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Αλλά η εστίαση μόνο στα κορεσμένα λιπαρά μπορεί να «χάσει πολλές πτυχές της ποιότητας της διατροφής», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Yuni Choi, μεταδιδακτορική συνεργάτρια στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα: μια πιο ολιστική προσέγγιση στο φαγητό είναι πιθανώς καλύτερη για την υγεία της καρδιάς. Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής, η οποία θα πραγματοποιηθεί online.

Τα αποτελέσματα προέρχονται από μια μακροχρόνια μελέτη για την υγεία της καρδιάς που ξεκίνησε να στρατολογεί νεαρούς ενήλικες στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1980. Πάνω από 32 χρόνια, 135 συμμετέχοντες ανέπτυξαν στεφανιαία νόσο, όπου αθηρωματική πλάκα συσσωρεύεται στις αρτηρίες και επιβραδύνει τη ροή του αίματος στην καρδιά. Άλλοι 92 υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν το ιστορικό διατροφής όλων των συμμετεχόντων στη μελέτη, δίνοντάς τους μια βαθμολογία, με βάση τον αριθμό των φυτικών τροφών και το πόσα κορεσμένα λίπη έτρωγαν συνήθως.

Συνολικά, τόσο οι λάτρεις των λαχανικών όσο και εκείνοι που απέφευγαν τα κορεσμένα λιπαρά είχαν χαμηλότερη LDL χοληστερόλη. Αλλά μόνο οι πλούσιες σε φυτικές τροφές διατροφές συνδέθηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.