Έλληνες γιατροί δημιούργησαν νέο κόλπο σε 35χρονη ασθενή, η οποία είχε υποβληθεί σε αφαίρεση  λόγω καρκίνου. Η πρωτοποριακή επέμβαση έγινε στην κλινική Πλαστικής Χειρουργικής-Μικροχειρουργικής του Γενικού Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» από τον πλαστικό χειρουργό – μικροχειρουργό Δρ Ανδρέα Γραββάνη.

Η επέμβαση ήταν απόλυτα επιτυχής και η νεαρή γυναίκα, η οποία είχε υποβληθεί πριν από τρία χρόνια σε ολική αφαίρεση κόλπου για ογκολογικούς λόγους, απολαμβάνει πλέον μια φυσιολογική ερωτική και οικογενειακή ζωή.

«Το νεαρό της ηλικίας της ασθενούς και η άριστη πρόγνωση για την εξέλιξη της νόσου ήταν τα επιπλέον κίνητρα για να της δώσουμε πίσω μια φυσιολογική ερωτική και οικογενειακή ζωή, παρά τις μεγάλες χειρουργικές προκλήσεις της επέμβασης», ανέφερε ο Δρ Ανδρέας Γραββάνης.

Παρόμοιες επεμβάσεις ολικής αποκατάστασης κόλπου μετά από ογκολογικές εκτομές είναι σπάνιες σε παγκόσμιο επίπεδο και η διεθνής εμπειρία από ολικές αποκαταστάσεις κόλπου βασίζεται κυρίως σε περιπτώσεις εκ γενετής απλασίας του κόλπου (σύνδρομο Mayer-Rokitansky-Kuster-Hauser).

Στις περιπτώσεις αυτές η ανακατασκευή του κόλπου γίνεται συνήθως με μισχωτό εντερικό κρημνό (μετάθεση τμήματος του σιγμοειδούς).

«Οι δυσκολίες όμως στην περίπτωση της 35χρονης Ελληνίδας ήταν η προγενέστερη συνοδός εντερεκτομή και η  μετεγχειρητική ακτινοβολία που καθιστούσαν την χρήση οποιουδήποτε εντερικού κρημνού εξαιρετικά υψηλού ρίσκου» συμπλήρωσε ο Δρ Γραββάνης και πρόσθεσε: «Δεδομένης της εμπειρίας μας με τον κρημνό TUG (Transverse upper gracilis) από την χρήση του ως ελεύθερου κρημνού στην μικροχειρουργική αποκατάσταση μαστού, αποφασίσαμε να ανακατασκευάσουμε το κόλπο της ασθενούς χρησιμοποιώντας δυο κρημνούς από την έσω επιφάνεια των μηρών της».

Η 35χρονη λίγο καιρό μετά την επέμβαση επέστρεψε σπίτι της χωρίς καμία επιπλοκή και ζει μια φυσιολογική ζωή με τον σύζυγο της.

Από την πλευρά της, δεν παραλείπει να ευχαριστεί για τη βοήθεια που της πρόσφεραν τόσο τη γυναικολογική ομάδα του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα για την ογκολογική επέμβαση που την απάλλαξε από τον καρκίνο, όσο και την ομάδα της Πλαστικής Χειρουργικής-Μικροχειρουργικές του Γενικού Νοσοκομείο Αθηνών  «Γ. Γεννηματάς».

«Οι Έλληνες γιατροί όχι μόνο  με έσωσαν από τον καρκίνο αλλά μου χάρισαν και πάλι μια φυσιολογική ζωή» λέει η 35χρονη.

«Το ιδιαίτερο αυτό περιστατικό είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της αναγκαιότητας για δια-επιστημονική προσέγγιση (multidisciplinary) των σύνθετων προβλημάτων των ασθενών, όπου η Πλαστική-Επανορθωτική Χειρουργική δίνει την δυνατότητα λειτουργικής και αισθητικής αποκατάστασης των ελλειμμάτων που προκύπτουν από ογκολογικές εκτομές διάφορων ειδικοτήτων» εξήγησε ο Δρ Ανδρέας Γραββάνης.

«Αν και η συγγενής απλασία του κόλπου (σύνδρομο Mayer-Rokitansky-Kuster-Hauser) είναι σπάνια -μόλις 1/4500 ζώντες γεννήσεις- οι τμηματικές κολπεκτομές στα πλαίσια μιας ογκολογικής εκτομής είναι συχνότερες. Η προεγχειρητική δια-επιστημονική προσέγγιση και άμεση αποκατάσταση της ογκολογικής εκτομής μπορεί να εξασφαλίσει ογκολογική ασφάλεια και ποιότητα ζωής».

Η πρωτοποριακή επέμβαση και οι διαφοροποιήσεις της σε σχέση με προγενέστερες μεθόδους που έχουν περιγραφεί, δημοσιεύθηκε από τον Δρ Ανδρέα Γραββάνη και συνεργάτες του στο έγκριτο περιοδικό Journal of Plastic Reconstructive and Aesthetic Surgery.