Το online dating είναι μια δημοφιλής πρακτική μεταξύ ατόμων που χρησιμοποιούν εφαρμογές γνωριμιών αναζητώντας σύντροφο. Οι χρήστες αξιολογούν τους πιθανούς συντρόφους βάσει ορισμένων χαρακτηριστικών, που περιλαμβάνουν κυρίως την εξωτερική εμφάνιση.

Σύμφωνα όμως με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Eating Disorder, οι άνδρες και οι γυναίκες που χρησιμοποιούν εφαρμογές γνωριμιών μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον έλεγχο του σωματικού βάρους τους.

Η έρευνα βασίστηκε σε στοιχεία 1.726 ενηλίκων και οι επιστήμονες συνέκριναν τη συμπεριφορά των ανθρώπων που χρησιμοποιούσαν εφαρμογές γνωριμιών με εκείνους που δεν το έκαναν. Διαπίστωσαν ότι οι χρήστες των εφαρμογών είχαν σημαντικά υψηλότερες πιθανότητες να ακολουθούν ανθυγιεινές συμπεριφορές που σχετίζονται με τον έλεγχο βάρους (εμετός, χρήση καθαρτικών, νηστεία, χάπια δίαιτας, συμπληρώματα για αύξηση της μυϊκής μάζας και χρήση αναβολικών στεροειδών).

Από τους 1.726 ενήλικες που ερωτήθηκαν, 183 γυναίκες και 209 άντρες δήλωσαν ότι χρησιμοποιούσαν εφαρμογές γνωριμιών. Στην ομάδα αυτή, περίπου οι μισοί άνδρες και γυναίκες ανέφεραν ότι δεν έτρωγαν για να ελέγξουν το βάρος τους. Επιπλέον, μία στις πέντε γυναίκες και ένας στους τρεις άνδρες είπαν ότι θα έκαναν εμετό για να ελέγξουν το βάρος τους. Τέλος, μία στις τέσσερις γυναίκες και το 40% των ανδρών δήλωσαν ότι χρησιμοποιούσαν καθαρτικά.

Οι άνδρες που χρησιμοποίησαν τις εφαρμογές ήταν πολύ πιο πιθανό από τις γυναίκες να χρησιμοποιούν στεροειδή και συμπληρώματα για να αυξήσουν τη μυϊκή τους μάζα.

Ο δρ Άλβιν Τραν, κύριος συγγραφέας της μελέτης της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ στην Βοστώνη, δήλωσε ότι βρήκαν υψηλότερα ποσοστά αυτών των ανθυγιεινών συμπεριφορών μεταξύ των εθνοτικών μειονοτήτων. Ωστόσο, τόνισε ότι δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με την αιτία της συγκεκριμένης συμπεριφοράς.

«Ενώ δεν γνωρίζουμε αν οι άνθρωποι στη μελέτη μας είχαν ήδη εμπλακεί σε αυτές τις συμπεριφορές ελέγχου του βάρους πριν χρησιμοποιήσουν τις εφαρμογές γνωριμιών, ανησυχούμε ότι η χρήση αυτών των υπηρεσιών που σχετίζονται με την εικόνα και την εμφάνιση μπορεί να επιδεινώσει αυτές τις συμπεριφορές».