Η παραμονή σε έναν δυστυχισμένο γάμο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ή πρόωρου θανάτου – για τους άνδρες, σύμφωνα με νέα μελέτη που έγινε στο Ισραήλ.

Ο κίνδυνος ήταν εξίσου αυξημένος με εκείνον που παρατηρήθηκε σε όσους καπνίζουν ή ακολουθούν καθιστικό τρόπο ζωής χωρίς άσκηση, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Shahar Lev-Ari, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.

Οι Ισραηλινοί άνδρες που εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τον γάμο τους είχαν 94% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια τριών δεκαετιών παρακολούθησης και ήταν 21% πιο πιθανό να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία. Συγκριτικά, το κάπνισμα αύξησε τον κίνδυνο θανάτου των ανδρών κατά 37% και ο καθιστικός τρόπος ζωής κατά 21%, ανέφεραν οι ερευνητές.

Ποιος είναι ο σύνδεσμος όμως; Οι άντρες που είναι δυσαρεστημένοι με τον γάμο τους μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από προβλήματα υγείας όπως κατάθλιψη και άγχος, τα οποία μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως ανέφεραν οι ειδικοί.

Μπορεί επίσης να είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίζουν αυτά τα αρνητικά συναισθήματα με ανθυγιεινές συμπεριφορές όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και ανθυγιεινών τροφών ή η χρήση ναρκωτικών.

«Όταν αισθανόμαστε καλά για τις διαπροσωπικές μας σχέσεις, αισθανόμαστε χαρούμενοι και ακολουθούμε υγιείς συμπεριφορές», δήλωσε η Δρ Brittany LeMonda, ανώτερη νευροψυχολόγος στο νοσοκομείο Lenox Hill της Νέας Υόρκης: «Όταν δεν νιώθουμε καλά για τις σχέσεις με τους γύρω μας, είναι πιο πιθανό να συμμετέχουμε σε λιγότερο ιδανικές συμπεριφορές, να έχουμε περισσότερο άγχος και να μην κοιμόμαστε καλά».

Για τη μελέτη, ο καθηγητής Lev-Ari και οι συνάδελφοί του «στρατολόγησαν» περίπου 9.000 Ισραηλινούς, δημόσιους υπαλλήλους και εργαζόμενους στον δήμο, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε εκτενή αξιολόγηση της υγείας και της συμπεριφοράς τους. Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε την υγεία αυτών των ανδρών για 32 χρόνια.

Τα αποτελέσματα ευθυγραμμίζονται με προηγούμενες μελέτες που έχουν δείξει ότι ένας δυστυχισμένος γάμος μπορεί να επηρεάσει τη μακροζωία και των δύο συζύγων, σημείωσε ο καθηγητής. Μια μελέτη του 2019 από το περιοδικό Psychological Science διαπίστωσε ότι το να είσαι ευτυχισμένος με τον/την σύζυγό σου θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου σου κατά 13% ή και περισσότερο κατά τη διάρκεια μιας οκταετούς παρακολούθησης.

«Οι μελέτες δείχνουν ότι η εκπαίδευση νέων ζευγαριών σε τεχνικές θετικής ψυχολογίες, δεξιότητες επικοινωνίας και γονεϊκές τακτικές μπορεί να είναι επωφελείς για την ανάπτυξη της ανθεκτικότητας μιας οικογένειας και την ενίσχυση της οικογενειακής ικανοποίησης», δήλωσε ο καθηγητής: «Αυτές οι τεχνικές μπορούν να εφαρμοστούν ως μέρος των στρατηγικών προώθησης της υγείας που έχουν σχεδιαστεί για τον γενικό πληθυσμό».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Journal of Clinical Medicine.