Ένας κάτοικος της Δανίας διαγνώστηκε θετικά στον ιό Ζίκα, έπειτα από ταξίδι στη Νότιο και Κεντρική Αμερική, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν πληγεί από την ασθένεια που συνιστά ιδιαίτερη απειλή για τις έγκυες γυναίκες.

Την είδηση μετέδωσε το εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της Δανίας, το DR, το οποίο επικαλέστηκε ως πηγή ανώτερους αξιωματούχους του τομέα υγείας της δεύτερη μεγαλύτερης πόλη της Δανίας, του Ώρχους.

Οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησαν τη Δευτέρα ότι μόνο ο Καναδάς και η Χιλή θα ξεφύγουν από την εξάπλωση του ιού σε ολόκληρη την Αμερική, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε άμεση δράση εναντίον του Ζίκα και επίσπευση των προσπαθειών για την εξεύρεση εμβολίου και θεραπείας.

Ενώ ο ίδιος ο ιός Ζίκα δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τους περισσότερους ανθρώπους, υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι όταν προσβάλει έγκυες γυναίκες μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες στα έμβρυα.

Συγκεκριμένα, η Βραζιλία γνώρισε μια τεράστια άνοδο στην εμφάνιση μικροκεφαλίας – μια διαταραχή κατά την οποία ο εγκέφαλος του αναπτυσσόμενου εμβρύου δεν καταφέρνει να αναπτυχθεί κανονικά – ταυτόχρονα με την εξάπλωση του ιού Ζίκα.

Σε φυσιολογικές συνθήκες, στη χώρα καταγράφονται περίπου 200 γεννήσεις με μικροκεφαλία τον χρόνο, αλλά από τον περασμένο Οκτώβριο, η Βραζιλία έχει καταγράψει σχεδόν 4.000 κρούσματα νεογέννητων με μικροκεφαλία. Στη φτωχή περιφέρεια της Περναμπούκο στα βορειοανατολικά της χώρας, κάπου ανάμεσα στο 1 και 2 τοις εκατό των νεογνών εμφανίζουν τώρα μικροκεφαλία.

Το Σαββατοκύριακο και οι υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας επιβεβαίωσαν τρία κρούσματα του ιού, σε ταξιδιώτες που επέστρεψαν από την Κολομβία, το Σουρινάμ και τη Γουιάνα.

Αν και ο ιός δεν εξαπλώνεται άμεσα από άνθρωπο σε άνθρωπο, έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις που η μετάδοση έγινε μέσω σεξουαλικής επαφής ή με μετάδοση από τη μητέρα στο έμβρυο, μέσω του πλακούντα.

Πολλές χώρες της Νοτίου Αμερικής προειδοποιούν τις γυναίκες να αναβάλλουν μια εγκυμοσύνη αν είναι δυνατόν, μέχρι να μάθουμε περισσότερα σχετικά με το ξέσπασμα και της επιπτώσεις της επιδημίας, ενώ στο Ελ Σαλβαδόρ οι αρχές συνέστησαν στις γυναίκες να αποφύγουν μια εγκυμοσύνη μέχρι το 2018. Η Μεγάλη Βρετανία εξέδωσε ταξιδιωτικής οδηγία, στην οποία καλεί τις μέλλουσες μητέρες να μην ταξιδέψουν στο Ρίο ντε Τζανέιρο το καλοκαίρι για να παρακολουθήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες που γίνονται στη Βραζιλία.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει γνωστό αντίδοτο ή θεραπεία για τον ιό.