Μια μελέτη που έγινε από τους καθηγητές Bryce Hruska και Brooks Gump του Πανεπιστημίου Syracuse, στη Νέα Υόρκη αποκαλύπτει τα σημαντικά οφέλη των διακοπών στην υγεία της καρδιάς. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όσο συχνότερα κάνει διακοπές ένα άτομο τόσο λιγότερο πιθανό είναι να εμφανίσει μεταβολικό σύνδρομο. Αυτός ο ιατρικός όρος περιγράφει τη συσσώρευση συμπτωμάτων όπως η υπέρταση και η υψηλή χοληστερόλη που μαζί αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη τύπου 2.

Έχετε μεταβολικό σύνδρομο αν:

– Έχετε περιφέρεια μέσης πάνω από 100 εκατοστά αν είστε άντρας και πάνω από 88 εκατοστά αν είστε γυναίκα.

– Η πίεση του αίματός σας είναι 130/85 ή υψηλότερη

– Το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας είναι 100 ή υψηλότερο

– Η τιμή των τριγλυκεριδίων σας στο αίμα είναι 150 ή υψηλότερη

– Η τιμή της χοληστερίνης HDL είναι μικρότερη από 40 για τους άνδρες και μικρότερη από 50 για τις γυναίκες

«Αυτό που βρήκαμε ήταν ότι οι άνθρωποι που τους τελευταίους 12 μήνες έκαναν συχνά διακοπές, εμφάνισαν μειωμένο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου» δήλωσε ο Δρ. Hruska επικεφαλής της μελέτης και επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Δημόσιας Υγείας του κολλεγίου Falk.

«Το εύρημά μας είναι πολύ σημαντικό, καθώς βλέπουμε ότι πράγματι ο κίνδυνος των καρδιαγγειακών παθήσεων μειώνεται με την αύξηση των διακοπών», συμπληρώνει.

Οι ερευνητές, ως εκ τούτου, ανέλυσαν τα δείγματα αίματος 63 εργαζομένων και μέτρησαν τις περιφέρειες της μέσης τους. Οι συμμετέχοντες επίσης δήλωσαν τις διακοπές που είχαν κάνει το τελευταίο έτος.

Τα ευρήματα – που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Psychology & Health – αποκάλυψαν ότι όσοι έκαναν συχνότερα διακοπές εμφάνισαν χαμηλότερα ποσοστά μεταβολικού συνδρόμου. Αντίθετα, όσοι έκαναν λιγότερο από 5 φορές τον χρόνο διακοπές, εμφάνισαν 16% περισσότερες πιθανότητες να πληρούν τα κριτήρια του μεταβολικού συνδρόμου, με το εν λόγω ποσοστό να αυξάνεται στο 46,7% για τα άτομα που δεν έκαναν καθόλου διακοπές. Συνολικά, οι διακοπές θεωρούνται ευεργετικές και είναι ευκαιρία να περάσει κανείς λίγο χρόνο με την οικογένεια και τα αγαπημένα του πρόσωπα.

«Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν λάβουμε υπόψη τον σημαίνοντα ρόλο των κοινωνικών σχέσεων στην σωματική αλλά και την ψυχολογική υγεία», καταλήγουν οι ερευνητές.