Οι κινεζικές Αρχές παροτρύνουν τους ανθρώπους να σταματήσουν να ταξιδεύουν από και προς την Ουχάν, την πόλη που βρίσκεται στο επίκεντρο του νέου κοροναϊού που έχει σκοτώσει έως τώρα 17 άτομα και έχει στείλει στο νοσοκομείο εκατοντάδες άλλα: Υπάρχουν 440 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις, με την προέλευση του ιού να εντοπίζεται σε μια αγορά θαλασσινών όπου «πραγματοποιούνταν παράνομες αγοροπωλησίες άγριων ζώων».

Συστήνεται επίσης σε όσους ζουν στην πόλη των 8,9 εκατομμυρίων κατοίκων να αποφεύγουν τα μέρη όπου μαζεύεται πολύ κόσμος και να ελαχιστοποιήσουν τις δημόσιες συγκεντρώσεις.

Ο νέος ιός έχει εξαπλωθεί από την Ουχάν σε αρκετές κινεζικές επαρχίες, καθώς και στην Ταϊλάνδη, τη Νότια Κορέα και πλέον τις ΗΠΑ: Την Τρίτη επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump να δηλώνει ότι η κατάσταση είναι «απόλυτα υπό έλεγχο» και ότι εμπιστεύεται τις πληροφορίες που παρέχουν οι κινεζικές Αρχές.

«Βασικά, μην πηγαίνετε στην Ουχάν και όσοι ζείτε στην Ουχάν παρακαλώ μην εγκαταλείπετε την πόλη», δήλωσε ο υφυπουργός Εθνικής Υγείας της χώρας Li Bin σε μια από τις πρώτες δημόσιες ενημερώσεις από την αρχή της επιδημίας.

Οι Αρχές παραδέχτηκαν επίσης ότι η χώρα βρισκόταν τώρα στο πιο κρίσιμο στάδιο πρόληψης και ελέγχου της επιδημίας. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, επιβεβαίωσαν επίσης ότι είχε συμβεί μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ο ιός, γνωστός ως 2019-nCoV, είναι πιθανότατα ένα νέο στέλεχος κοροναϊού που δεν έχει εντοπιστεί προηγουμένως στον άνθρωπο. Ο ιός SARS που σκότωσε σχεδόν 800 άτομα παγκοσμίως στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ήταν επίσης ένας κοροναϊός.

Τα σημάδια της λοίμωξης από τον νέο ιό περιλαμβάνουν συμπτώματα του αναπνευστικού συστήματος, πυρετό, βήχα, δύσπνοια και δυσκολία στην αναπνοή.

Ο κ. Li δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η ασθένεια «μεταδίδεται κυρίως μέσω του αναπνευστικού συστήματος». Σε γενικές γραμμές, ο βήχας και τα φτάρνισμα είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος διάδοσης των ιών. Αλλά η Κίνα δεν έχει ακόμα κατορθώσει να επιβεβαιώσει την ακριβή πηγή του ιού: «Αν και η οδός μετάδοσης του ιού δεν έχει ακόμη γίνει πλήρως κατανοητή, υπάρχει πιθανότητα μετάλλαξής του και κίνδυνος περαιτέρω εξάπλωσης της επιδημίας», υπογράμμισε ο κ. Li.

Παρότι η Ουχάν δεν είναι μια μητρόπολη όπως το Πεκίνο ή Σαγκάη, συνδέεται αεροπορικώς σχεδόν με κάθε μέρος του πλανήτη: η πόλη διαθέτει έναν διεθνή αερολιμένα που εξυπηρετεί δεκάδες εκατομμύρια επιβάτες κάθε χρόνο. Η πόλη έχει επίσης οικονομική βαρύτητα – σχεδόν οι μισές από τις 500 μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου έχουν επενδύσεις εκεί.