Οι άνθρωποι που κοιμούνται για περισσότερες από εννιά ώρες κάθε βράδυ ή παίρνουν έναν υπνάκο για πολύ ώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με εκείνους που κοιμούνται λιγότερο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Μια κινεζική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology, εξέτασε τις συνήθειες ύπνου 31.750 υγιών ενηλίκων, χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό εξετάσεων και αυτοαναφερόμενων δεδομένων.

Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι δεν είχαν προηγούμενο ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου ή άλλων σημαντικών προβλημάτων υγείας, παρακολουθήθηκαν για έξι χρόνια κατά μέσο όρο και ερωτήθηκαν για τις συνήθειες ύπνου τους το βράδυ και αν κοιμόταν καθόλου κατά τη διάρκεια της ημέρας και για πόση ώρα. Ωστόσο, άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η φυσική κατάσταση και η διατροφή, δεν λήφθησαν υπόψη.

Κατά τη μελέτη, υπήρξαν 1.438 βεβαιωμένες περιπτώσεις εγκεφαλικών επεισοδίων και 119 πιθανές. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που δήλωσαν ότι κοιμόντουσαν για εννέα ή περισσότερες ώρες τη νύχτα ήταν 23% πιθανότερο να πάθουν εγκεφαλικό, σε σχέση με τους ανθρώπους που κοιμούνταν λιγότερες από οκτώ ώρες τη νύχτα.

Παρομοίως, όσοι κοιμούνταν μέσα στην ημέρα για περισσότερο από 90 λεπτά κάθε φορά, ήταν 25% πιθανότερο να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο από τους ανθρώπους που κοιμούνταν για λιγότερο από μισή ώρα μέσα στη μέρα. Οι συμμετέχοντες οι οποίοι κοιμόταν υπερβολικά τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα, είχαν 85% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν εγκεφαλικό επεισόδιο..

Η ερευνητική ομάδα επεσήμανε επίσης ότι οι άνθρωποι που ανέφεραν χαμηλή ποιότητα ύπνου είχαν 29% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο από όσους δήλωναν ότι κοιμούνταν καλά. Όσοι ανέφεραν και κακή ποιότητα ύπνου και για πολλές ώρες, είχαν 82% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό στο μέλλον.

Ο επικεφαλής ερευνητής, Δρ Xiaomin Zhang, από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας Huazhong στην Κίνα, δήλωσε: «Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε πώς ο πολύωρος ύπνος μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, όμως προηγούμενες έρευνες έδειξαν δυσμενείς μεταβολές στα επίπεδα χοληστερόλης και αυξημένη περιφέρεια μέσης σε όσους κοιμούνταν περισσότερο – και τα δύο είναι παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο. Επιπλέον, οι πολλές ώρες ύπνου μπορεί να υποδηλώνουν έναν συνολικά αδρανή τρόπο ζωής, ο οποίος σχετίζεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου».