Οι γυναίκες που υφίστανται διακρίσεις λόγω φύλου είναι τρεις φορές περισσότερο πιθανό να αναφέρουν ότι έχουν κατάθλιψη, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (UCL) διενήργησαν πρόσφατα μια έρευνα για να διερευνήσουν εάν υπάρχει σχέση μεταξύ των σεξιστικών διακρίσεων που βιώνει μια  γυναίκα και της ψυχικής του ευεξίας.

Η ομάδα ανέλυσε δεδομένα από 2.956 γυναίκες ηλικίας 16 ετών και άνω. Οι συμμετέχουσες στην έρευνα ρωτήθηκαν εάν αισθανόταν ότι δεν ήταν ασφαλείς, αν τις χαρακτήριζαν με σεξιστικά επίθετα, αν απειλούνταν ή αν είχαν δεχθεί σωματική επίθεση κατά το προηγούμενο έτος. Στη συνέχεια ρωτήθηκαν γιατί ένιωσαν ότι υπάρχουν διακρίσεις σε βάρος τους, ενώ τους έγιναν ερωτήσεις και σχετικά με την κατάσταση της ψυχικής τους υγείας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Health Psychology, οι γυναίκες που δήλωσαν ότι πίστευαν ότι είχαν υποστεί διακρίσεις λόγω του φύλου τους ήταν τρεις φορές πιο πιθανό να αναφέρουν ότι έχουν κατάθλιψη. Είχαν επίσης 26% περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν ότι είχαν κάποια άλλη ψυχολογική διαταραχή.

Περίπου το ένα πέμπτο των γυναικών της έρευνας ανέφεραν ότι είχαν υποστεί διακρίσεις λόγω φύλου τους τελευταίους 12 μήνες.

Οι σεξιστικές διακρίσεις που αναφέρθηκαν στη μελέτη εμφανίζονταν συχνότερα στον δρόμο (77%), στις δημόσιες συγκοινωνίες (39,9%) και σε ή κοντά σε σταθμούς τρένων και λεωφορείων (38,9%).

Οι συγγραφείς δήλωσαν ότι, καθώς μόνο ένα μικρό ποσοστό ανδρών ανέφεραν διακρίσεις λόγω φύλου, δεν συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυσή τους.

Η Δρ Ruth Hackett, από το Ινστιτούτο Επιδημιολογίας και Υγείας του UCL και κύρια συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Διαπιστώσαμε ότι οι γυναίκες που ανέφεραν ότι έχουν υποστεί διακρίσεις λόγω φύλου είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν κατάθλιψη και άλλες ψυχολογικές διαταραχές».

Η ερευνήτρια πρόσθεσε ότι «ο σεξισμός μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής που προάγει την ψυχική ευεξία. Η επανειλημμένη έκθεση σε τέτοιες συμπεριφορές μπορεί επίσης να οδηγήσει σε φθορά που διαταράσσει τις φυσιολογικές βιολογικές διεργασίες».