Πολλές φορές τα άτομα που βιώνουν μια έντονη περίοδο στρες αναζητούν ανακούφιση και υποστήριξη στους διαδικτυακούς φίλους. Εάν όμως δεν λαμβάνουν άλλη υποστήριξη εκτός διαδικτύου τότε αυξάνεται ο κίνδυνος παθολογικής εξάρτησης από τα social media, του λεγόμενου «εθισμού στο Facebook».

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας έρευνας του Κέντρο Ψυχικής Υγείας και Έρευνας του Μπόχουμ με επικεφαλής την δρ Julia Brailovskaia. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο Psychiatric Research.

Στα πλαίσια της μελέτης οι επιστήμονες αξιολόγησαν τα ευρήματα μιας διαδικτυακής έρευνας στην οποία πήραν μέρος 309 χρήστες του Facebook. Οι ερευνητές επέλεξαν να προσκαλέσουν κυρίως φοιτητές για να συμμετάσχουν στην έρευνα καθώς βιώνουν συχνά υψηλά επίπεδα στρες για πολλούς λόγους. Συχνά υφίστανται πίεση για να πετύχουν, πολλοί εγκαταλείπουν το πατρικό τους σπίτι και τον κοινωνικό τους κύκλο και πρέπει να δημιουργήσουν το δικό τους νοικοκυριό για πρώτη φορά, ενώ πρέπει να οικοδομήσουν και νέες σχέσεις.

Οι ερωτήσεις των ερευνητών βοήθησαν στην εξαγωγή συμπερασμάτων για τα επίπεδα στρες καθώς επίσης και πόση κοινωνική υποστήριξη έλαβαν οι συμμετέχοντες εντός ή εκτός δικτύου. Επιπλέον οι χρήστες ρωτήθηκαν πόσο χρόνο ξοδεύουν καθημερινά στο Facebook και πώς αισθάνονται όταν δεν μπορούν να συνδεθούν.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της σοβαρότητας του καθημερινού στρες και της έντασης της προσκόλλησης στο Facebook και της τάσης δημιουργίας ενός παθολογικού εθισμού στα κοινωνικά δίκτυα. Η επίδραση μειώνεται αν οι χρήστες λαμβάνουν υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους τους στην κανονική ζωή. Τα άτομα που δεν λαμβάνουν πολλή υποστήριξη εκτός δικτύου είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης εθισμού στο Facebook.

Τα συμπτώματα εθισμού περιλαμβάνουν την ολοένα αυξανόμενη απασχόληση στο Facebook και την αίσθηση ανησυχίας όταν δεν μπορούν να συνδεθούν στο διαδίκτυο. Η παθολογική συμπεριφορά, επηρεάζει την κανονική ζωή τους εκτός διαδικτύου και μπορεί να τους παγιδεύσει σε ένα φαύλο κύκλο. Το συμπέρασμα των επιστημόνων είναι πως αυτή η διάσταση πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν στην αντιμετώπιση ανθρώπων με παθολογικό εθισμό ή υποψία παθολογικού εθισμού στο Facebook.