Η κατανάλωση μιας διατροφής υψηλής σε υδατάνθρακες συνδέθηκε με τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση ενάμιση χρόνο νωρίτερα από την ηλικία των 51 ετών, που είναι ο μέσος όρος.

Από την άλλη, η μελέτη του Πανεπιστημίου του Λιντς σε 914 γυναίκες, διαπίστωσε επίσης ότι μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά ψάρια, μπιζέλια και φασόλια μπορεί να καθυστερήσει το πέρασμα στην εμμηνόπαυση.

Αλλά οι ειδικοί λένε ότι και πολλοί άλλοι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των γονιδίων, επηρεάζουν το πότε θα συμβεί η εμμηνόπαυση. Δεν είναι σαφές πόσο μεγάλη είναι η συμβολή των διατροφικών επιλογών και οι γυναίκες δεν θα πρέπει να αλλάξουν τη διατροφής τους με βάση τα ευρήματα, προσθέτουν.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Journal of Epidemiology & Community Health και οι γυναίκες που συμμετείχαν ρωτήθηκαν ποια ήταν η τυπική διατροφή τους. Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε όσπρια, όπως μπιζέλια, φασόλια, φακές και ρεβίθια, καθυστερεί την εμμηνόπαυση κατά ένα ή και ενάμιση χρόνο, όπως φάνηκε στην έρευνα. Από την άλλη η κατανάλωση πολλών επεξεργασμένων υδατανθράκων, ιδιαίτερα ρυζιού και ζυμαρικών, συνδέθηκε με εμμηνόπαυση ενάμιση χρόνο νωρίτερα από τον μέσο όρο.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη και άλλους πιθανούς παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το πότε συμβαίνει η μετάβαση στην εμμηνόπαυση, όπως το βάρος και το ιστορικό αναπαραγωγής, αλλά δεν μπορούσαν να λάβουν υπόψη τους πιθανούς γενετικούς παράγοντες.

Η μελέτη βασίζεται στην παρατήρηση και δεν μπορεί να αποδείξει σχέση αιτιότητας, αλλά οι ερευνητές παρέχουν μερικές πιθανές εξηγήσεις για τα ευρήματά τους: Για παράδειγμα, τα όσπρια περιέχουν αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στη διατήρηση της εμμηνόρροια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βρίσκονται σε λιπαρά ψάρια, επίσης διεγείρουν την αντιοξειδωτική ικανότητα του σώματος.

Οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες, όμως, αυξάνουν τον κίνδυνο ανθεκτικότητας στην ινσουλίνη, που μπορεί να επηρεάσει τη δραστηριότητα των ορμονών και να αυξήσει τα επίπεδα των οιστρογόνων. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των εμμηνορροϊκών κύκλων που οδηγούν στην πιο γρήγορη έλευση της εμμηνόπαυσης.

Η εκ των επικεφαλής της μελέτης, Janet Cade, καθηγήτρια επιδημιολογίας, δήλωσε ότι η ηλικία κατά την οποία αρχίζει η εμμηνόπαυση μπορεί να έχει «σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία για ορισμένες γυναίκες. Μια σαφής κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η διατροφή επηρεάζει την έναρξη της εμμηνόπαυσης θα είναι πολύ επωφελής για εκείνες που μπορεί ήδη να διατρέχουν κίνδυνο ή να έχουν οικογενειακό ιστορικό ορισμένων επιπλοκών που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση».

Οι γυναίκες που μπαίνουν νωρίς στην εμμηνόπαυση έχουν αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης και καρδιακών παθήσεων, ενώ οι γυναίκες που περνούν καθυστερημένα στην εμμηνόπαυση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, της μήτρας και των ωοθηκών.