Η επικρατούσα άποψη είναι ότι το παγωτό διαθέτει όλα τα θρεπτικά συστατικά του γάλακτος, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες, άρα μπορεί να αποτελέσει κομμάτι της διατροφής των παιδιών αλλά και των ενηλίκων.
Γνωρίζουμε βέβαια ότι δεν πρέπει να υπερβάλλουμε.

Η Suzy Weems, καθηγήτρια οικογενειακής και καταναλωτικής επιστήμης στο πανεπιστήμιο Baylor στο Τέξας, ανατρέπει αυτά που πιστεύαμε: Το παγωτό δίνει πολλές θερμίδες και είναι λιγότερο θρεπτικό από ότι νομίζετε. Αυτό ισχύει και για το παγωμένο γιαούρτι με γεύσεις. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το παγωτό είναι καλή πηγή βιταμίνης D και ασβεστίου. Δεν είναι ακριβώς έτσι. Πράγματι, έχει ασβέστιο, βιταμίνη D, βιταμίνη Α και κάποιες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που βοηθούν στην απελευθέρωση της ενέργειας, καθώς και 2,5-3 γραμμάρια πρωτεΐνης. Μισό φλιτζάνι παγωτό βανίλια όμως, δίνει περίπου 145 θερμίδες, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα με κομματάκια σοκολάτας δίνει 160 θερμίδες.

Μισό φλιτζάνι frozen yogurt με γεύση βανίλια δίνει 117 θερμίδες και λίγο παραπάνω ασβέστιο και πρωτεΐνη, αλλά η Weems επισημαίνει ότι δεν αποτελεί πιο υγιεινή επιλογή. Σε ότι αφορά το παγωτό χωνάκι, στο οποίο προστίθεται συνήθως σιρόπι και αρωματικές ύλες, η Weems επισημαίνει ότι τα 30 γραμμάρια σιροπιού δίνουν περίπου 90 θερμίδες. Πρόκειται δηλαδή στην ουσία για νερό ανακατεμένο με ζάχαρη.

«Η γλυκιά γεύση του παγωτού αλλά και του frozen yogurt με γεύσεις και ζάχαρη, δεν σβήνει τη δίψα και ελάχιστοι άνθρωποι πίνουν νερό μετά την κατανάλωσή τους. Αν θέλετε κάτι παγωμένο προτιμήστε μια γρανίτα με φρέσκα φρούτα. Θα σας δροσίσει, χωρίς να σας φορτώσει με τόσες θερμίδες».

Σε κάθε περίπτωση, προτού καταναλώσουμε παγωτό ή γρανίτα, αυτά που πρέπει να προσέξουμε σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, είναι τα εξής:

-Να είναι σκληρό και η συσκευασία του να μην είναι στραπατσαρισμένη.

-Να ψωνίζουμε από ψυγεία που βρίσκονται σε σκιερά μέρη.

-Αν είναι λιωμένο να μην το ξαναψύξουμε για να το φάμε, καθώς το πιθανότερο είναι να έχει αλλοιωθεί.

-Να αποφύγουμε όσα έχουν πολύ έντονα χρώματα, γιατί μπορεί να περιέχουν μεγάλες ποσότητες χρωστικών ουσιών.

-Όσον αφορά τα χύμα παγωτά, να προσέξουμε η βιτρίνα που φυλάσσονται να είναι καθαρή, μακριά από την είσοδο του μαγαζιού και τη ζέστη και το κουτάλι με το οποίο σερβίρεται, πρέπει να πλένεται συχνά.