Μια γυναίκα στην Πορτογαλία κατάφερε πρόσφατα να φέρει στη ζωή το παιδί που εγκυμονούσε, παρότι είχε κηρυχθεί εγκεφαλικά νεκρή από τον Δεκέμβριο. Το αγοράκι με το όνομα Salvador γεννήθηκε όταν η μητέρα του ήταν σχεδόν 32 εβδομάδων έγκυος και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο νεογνών.

Η διεθνής αθλήτρια Catarina Sequeira δηλώθηκε εγκεφαλικά νεκρή από τους γιατρούς, μετά από οξεία κρίση άσθματος που συνέβη στο σπίτι της. Υπήρξε ταλαντούχα αθλήτρια του κανό-καγιάκ που είχε εκπροσωπήσει τη χώρα της σε διεθνείς αγώνες και ταλαιπωρούνταν από το άσθμα από τότε που ήταν παιδί.

Η μοιραία κρίση άσθματος συνέβη όταν ήταν 19 εβδομάδων έγκυος. Οι γιατροί αποφάσισαν να τεθεί σε τεχνητό κώμα ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την κατάστασή της, η οποία ήταν σοβαρή. Ωστόσο, η υγεία της επιδεινώθηκε και μέσα σε λίγες ημέρες δηλώθηκε ότι ήταν εγκεφαλικά νεκρή, στις 26 Δεκεμβρίου. Για 56 ημέρες, παρέμεινε συνδεδεμένη στον αναπνευστήρα ώστε να επιβιώσει το μωρό.

Οι γιατροί δήλωσαν ότι η πρόθεσή τους ήταν να περιμένουν μέχρι η κυοφορία να φτάσει στις 32 εβδομάδες, αλλά η αναπνευστική κατάσταση της μητέρα χειροτέρευσε και η καισαρική τομή πραγματοποιήθηκε νωρίτερα. Οι 32 εβδομάδες θεωρήθηκαν το διάστημα που το μωρό θα είχε τη μεγάλη πιθανότητα επιβίωσης, όπως ανέφεραν οι γιατροί του νοσοκομείου.

Ο επικεφαλής της επιτροπής δεοντολογίας του νοσοκομείου, Filipe Almeida, εξήγησε ότι η απόφαση για την προσπάθεια να παραμείνει ζωντανό το μωρό στη μήτρα της νεκρής μητέρας του έγινε σε συζήτηση με την οικογένειά της. Ο πατέρας του μωρού ήθελε να γεννηθεί το παιδί, όπως και η υπόλοιπη οικογένεια.

Το μωρό γεννήθηκε με βάρους 1,7 κιλά και αναμένεται να παραμείνει στο νοσοκομείο για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με αναφορές.

Αυτό δεν είναι το μόνο τέτοιου είδους περιστατικό που συνέβη στην Πορτογαλία: Το 2016 ένα άλλο μωρό, ο μικρός Lourenço, γεννήθηκε στη Λισαβόνα αφού κυοφορήθηκε για 15 εβδομάδες στη μήτρα της εγκεφαλικά νεκρής μητέρας του.