Η ετήσια έρευνα στη Βρετανία για τη χρήση της τεχνολογίας από τους νέους με τίτλο Childwise, δείχνει ότι τα παιδιά αποκτούν κινητό σε μικρή ηλικία με τα περισσότερα να έχουν το δικό τους κινητό μέχρι τα επτά τους χρόνια.

Ο μέσος όρος που περνούν με το κινητό τα παιδιά και οι έφηβοι ηλικίας 7-16 ετών είναι τρεις ώρες και 20 λεπτά καθημερινά. Σύμφωνα με τον ερευνητή Σάιμον Λέγκετ, όταν τα παιδιά έχουν πάντα τόσο άμεση πρόσβαση στα κινητά, είναι δύσκολο για τους γονείς να θέτουν όρια στη χρήση που κάνουν τα παιδιά τους.

Η έρευνα βασίστηκε σε συνεντεύξεις με 2.200 παιδιά και εφήβους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 57% των ερωτηθέντων έχουν πάντα το κινητό δίπλα στο κρεβάτι τους, ενώ το 44% αισθάνονται άβολα αν βρεθούν κάποια στιγμή χωρίς σήμα. Το 42% απάντησαν ότι έχουν πάντα μαζί τους το κινητό τους και ότι δεν το απενεργοποιούν ποτέ.

Για το 70% των παιδιών και πλέον τα κινητά τους είναι συνδεδεμένα με το ίντερνετ. Είτε τα χρησιμοποιούν για να συνομιλούν, να βλέπουν βίντεο με ψυχαγωγικό περιεχόμενο ή να αναζητούν πληροφορίες, τα κινητά είναι η κύρια είσοδος των νέων στο διαδίκτυο. Χρησιμοποιούνται μάλιστα πολύ ευρύτερα, σε σχέση με το ραδιόφωνο, για να ακούσει ένα παιδί ή ένας έφηβος μουσική.

Η έρευνα δείχνει ένα μιντιακό τοπίο όπου κυριαρχούν οι ψηφιακές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες on-demand. Το YouTube παραμένει κυρίαρχο καθώς χρησιμοποιείται από το 61% των παιδιών καθημερινά και κυρίως από το κινητό.

Ακολουθούν το Snapchat, το Instagram και το ανερχόμενο Tik Tok, ενώ το WhatsApp συγκαταλέγεται επίσης στα δημοφιλή. Μια ένδειξη της ταχύτατης αλλαγής του τοπίου είναι ότι το Facebook δεν συγκαταλέγεται καν στην πρώτη δεκάδα. Σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση εκπομπών ή ταινιών, το YouTube παραμένει η δημοφιλέστερη υπηρεσία και ακολουθεί το Netflix.

Αυτή η νεότερη γενιά, σχολιάζει το BBC, είναι σαφώς περισσότερο προσανατολισμένη σε διαδικτυακές μορφές καθώς μόνο ένα στα πέντε παιδιά απάντησε ότι παρακολουθεί προγράμματα ως επί το πλείστον στην τηλεόραση.