Τα παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν εκτεθεί σε υψηλότερα επίπεδα σωματιδίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, είναι πολύ πιο πιθανό να εμφανίσουν άσθμα, σύμφωνα με έρευνα.

Η μελέτη ανέλυσε τον αντίκτυπο των εξαιρετικά μικρών σωματιδίων UFP, τα οποία δεν εμπίπτουν στις ρυθμίσεις για την ατμοσφαιρική ρύπανση. Αυτά πιστεύεται ότι είναι ακόμη πιο τοξικά από τα μεγαλύτερα σωματίδια που παρακολουθούνται από τις αρχές και έχουν επίσης συνδεθεί με το άσθμα.

Οι πηγές προέλευσης των UFP περιλαμβάνουν τους κινητήρες οχημάτων αλλά και την καύση ξύλου και δεκάδες χιλιάδες σωματίδια μπορούν να βρεθούν σε αέρα πόλης όγκου ενός κύβου ζάχαρης. Πιστεύεται ότι διέρχονται από τους πνεύμονες της μέλλουσας μητέρας και εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματός της, προκαλώντας φλεγμονές. Είναι επίσης πιθανό να φτάνουν στην κυκλοφορία αίματος του εμβρύου μέσω του πλακούντα.

Τα UFP έχουν συνδεθεί και με άλλες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του εγκεφάλου. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η απόδειξη αυτών των επιπτώσεων στην υγεία θα πρέπει να ωθήσει σε καλύτερη μέτρηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και δράσεις από τους υπεύθυνους φορείς για τη μείωση των ρύπων.

«Η έρευνά μας είναι ένα σημαντικό πρώιμο βήμα για την οικοδόμηση μιας βάσης αποδεικτικών στοιχείων που μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη παρακολούθηση της έκθεσης σε UFP και τελικά σε νέους κανονισμούς», δήλωσε η καθηγήτρια Rosalind Wright, από την Ιατρική Σχολή Icahn της Νέας Υόρκης, η οποία ήταν επικεφαλής της έρευνα: «Το παιδικό άσθμα παραμένει μια παγκόσμια επιδημία που είναι πιθανό να αυξηθεί με την αναμενόμενη αύξηση των σωματιδίων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής».

Η καθηγήτρια σημείωσε ότι τα έμβρυα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στο οξειδωτικό στρες που προκαλούν τα σωματίδια στους ιστούς του σώματος. Ήταν ήδη γνωστό ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση βλάπτει τα έμβρυα αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόωρης γέννησης και χαμηλού βάρους, ενώ μια μελέτη του 2019 ανέφερε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση ήταν τόσο κακή για τις εγκύους όσο το κάπνισμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο αποβολής. Σωματίδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης ανακαλύφθηκαν επίσης πρόσφατα στην εμβρυϊκή πλευρά του πλακούντα.

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, παρακολούθησε σχεδόν 400 μητέρες και τα παιδιά τους, κατά την εγκυμοσύνη και μετά τη γέννηση, στη Βοστώνη των ΗΠΑ.

Το επίπεδο των UFPs, που είναι μικρότερα από 0,1 μικρόμετρα, κυμαινόταν από περίπου 10.000 έως 40.000 ανά κυβικό εκατοστό αέρα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν εκτεθεί σε επίπεδα 30.000 / κ.εκ. κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν περίπου τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα σε σχέση με εκείνα των οποίων οι μητέρες είχαν εκτεθεί σε επίπεδα 15.000 / κ.εκ. Αυτή η διαφορά στη ρύπανση είναι περίπου η αλλαγή που παρατηρείται ανάμεσα σε ένα στενό και έναν πολυσύχναστο δρόμο.