Τα επιτραπέζια παιχνίδια μπορούν να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους να διατηρήσουν το μυαλό τους κοφτερό, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Όσοι έπαιζαν τακτικά παιχνίδια όπως σκάκι και χαρτιά ήταν πιο πιθανό να έχουν διατηρήσει τις πνευματικές τους δεξιότητες, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Για τη μελέτη, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου αξιολόγησαν 1.091 άτομα, που όλα γεννήθηκαν το 1939. Η γενική γνωστική λειτουργία των συμμετεχόντων εξετάστηκε στην ηλικία των 11 και των 70 ετών και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε σειρά γνωστικών τεστ στην ηλικία των 70, 73, 76 και 79 ετών.

Κατά την ηλικία των 70 και 76, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν πόσο συχνά έπαιζαν παιχνίδια με χαρτιά, σκάκι, μπίνγκο και σταυρόλεξα. Οι ερευνητές προσπάθησαν στη συνέχεια να προσδιορίσουν εάν υπήρχε σχέση μεταξύ των παιχνιδιών που έπαιξαν και των γνωστικών τους ικανοτήτων.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Journals of Gerontology Series Β: Psychological Sciences, διαπίστωσε ότι όσοι έπαιζαν περισσότερα επιτραπέζια παιχνίδια, ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν μείωση στις πνευματικές τους δεξιότητες. Αυτό έγινε ιδιαίτερα εμφανές ειδικά στη λειτουργία της μνήμης και την ταχύτητα σκέψης.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον προσδιορισμό συγκεκριμένων δραστηριοτήτων που μπορεί να ωφελήσουν τις γνωστικές μας ικανότητες καθώς μεγαλώνουμε.

Ο Δρ Drew Altschul, από τη Σχολή Φιλοσοφίας, Ψυχολογίας και Γλωσσολογικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου του Εδιμβούργου, εξήγησε: «Για όσους βρίσκονται στα 70 τους ή είναι ακόμη μεγαλύτεροι, ένα μήνυμα φαίνεται να είναι ότι το να παίζουν μη ψηφιακά παιχνίδια μπορεί να είναι μια θετική τακτική, από την άποψη της μείωσης της γνωστικής παρακμής».

Ο καθηγητής Ian Deary, διευθυντής του Κέντρου Γνωστικής Γήρανσης και Γνωσιακής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, δήλωσε ότι η έρευνα «περιορίζει τα είδη των δραστηριοτήτων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να έχουν κοφτερό μυαλό σε μεγαλύτερη ηλικία. Θα ήταν καλό να ανακαλύψουμε αν κάποια από αυτά τα παιχνίδια έχουν μεγαλύτερη θετική επίδραση από άλλα».