Αν ψάχνετε για έναν καλό λόγο για να μειώσετε το βάρος σας, έχετε έναν επιπλέον λόγο: Το να είστε παχύσαρκοι στη μέση ζωή φαίνεται ότι αυξάνει τις πιθανότητές σας να εμφανίσετε άνοια.

Αυτό είναι το συμπέρασμα από μια μεγάλη μελέτη που μόλις δημοσίευσαν Βρετανοί ερευνητές και επιβεβαιώνει παρόμοια ευρήματα που έχουν δημοσιευτεί παλαιότερα.

Η Δρ Dorina Cadar, επικεφαλής ερευνήτρια της νέας μελέτης, δήλωσε ότι στόχος είναι να εντοπιστούν παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, ώστε να ληφθούν μέτρα για την πρόληψη της πνευματικής παρακμής. «Ελπίζουμε ότι ένα σημαντικό μέρος των κρουσμάτων άνοιας μπορεί να προληφθεί μέσω παρεμβάσεων στη δημόσια υγεία», σημείωσε η ανώτερη ερευνήτρια τυο University College του Λονδίνου.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι τα άτομα που είναι παχύσαρκα στη μέση ηλικία έχουν 31% υψηλότερο κίνδυνο για άνοια από τα μεσήλικα άτομα των οποίων το βάρος είναι φυσιολογικό – και ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα υψηλός για τις γυναίκες. Τα καλά νέα είναι ότι η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο, ανέφεραν οι ερευνητές.

Για τη μελέτη, η Δρ Cadar και οι συνάδελφοί της ανέλυσαν δεδομένα από περίπου 6.600 άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω που συμμετείχαν σε βρετανική μελέτη για τη γήρανση. Ενώ η παχυσαρκία ήταν κίνδυνος τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, ο κίνδυνος άνοιας ήταν ακόμη υψηλότερος για τις γυναίκες με κοιλιακή παχυσαρκία: Σε μια μέση παρακολούθηση 11 ετών, είχαν 39% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια, σύμφωνα με τη μελέτη.

Αυτός ο υψηλότερος κίνδυνος ήταν ανεξάρτητος από άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία, η εκπαίδευση, η οικογενειακή κατάσταση, το κάπνισμα, η γενετική προδιάθεση, ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Δεν βρέθηκε ιδιαίτερη συσχέτιση συγκεκριμένα μεταξύ κοιλιακής παχυσαρκίας και άνοιας στους άνδρες, όπως ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης. Αλλά όταν οι ερευνητές εξέτασαν το βάρος και το μέγεθος της μέσης μαζί, οι παχύσαρκοι άνδρες και γυναίκες είχαν 28% υψηλότερες πιθανότητες εμφάνισης άνοιας.

Αυτά τα νέα ευρήματα προσθέτουν στο σύνολο των στοιχείων που υπάρχουν ως τώρα και συνδέουν την παχυσαρκία με τον υψηλότερο κίνδυνο άνοιας. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο International Journal of Epidemiology.