Συνήθως η λέξη παχύσαρκος για λόγους πολιτικής ορθότητας  δεν χρησιμοποιείται πλέον. Όμως όσο και να φαίνεται περίεργο, στους περισσότερους από εμάς, ακόμη και γιατρούς, δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη και μεταξύ μας, ποιος είναι ο υπέρβαρος και ποιος ο παχύσαρκος!

Υπέρβαρος: όταν ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ/BMI= βάρος σε kg / ύψος σε cm σε σχέση με φύλο και ηλικία) είναι μεταξύ 25-29,9.

Παχύσαρκος: αν ο ΔΜΣ μεγαλύτερος ή ίσος με 30. Είναι πολύ εύκολο να υπολογίσει κάποιος τον ΔΜΣ στο διαδίκτυο ή στο κινητό τηλέφωνο του με εφαρμογές από πιστοποιημένες ιστοσελίδες σοβαρών νοσοκομείων / πανεπιστημίων.

Δυστυχώς, ο σύγχρονος καθιστικός τρόπος ζωής, εργασίας αλλά και διασκέδασης μας περιορίζει με αποτέλεσμα οι περισσότεροι άνδρες να θεωρούν ότι απλώς έχουν κάποια «περιττά κιλά» ενώ στην πραγματικότητα είναι παχύσαρκοι και δυστυχώς στην Ελλάδα το ποσοστό είναι ιδιαίτερα αυξημένο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες ακόμη και σε νεαρές ηλικίες. Η συσσώρευση λίπους και η μείωση της μυϊκής μάζας, έχουν σαν αποτέλεσμα, τη δέσμευση της τεστοστερόνης από τον λιπώδη ιστό αλλά και την απορύθμιση ολόκληρου του «συστήματος ισορροπίας των ανδρικών ορμονών». Αυτό δημιουργεί και κάποιας μορφής κατάθλιψη και έχει μαζί με άλλες και αγγειακές επιπτώσεις. Στον τελικό απολογισμό, η πτώση της libido αλλά και της στυτικής λειτουργίας είναι γεγονός που γίνεται η νέα καθημερινότητα του παχύσαρκου που δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτό το φαύλο κύκλο, με άμεσες και μακροχρόνιες επιπτώσεις στην σεξουαλική, συναισθηματική, και τελικά ακόμη και στην οικογενειακή του ζωή. Η ανοχή αυτής της κατάστασης είναι δεδομένο ότι κάποια στιγμή ξεπερνά τις αντοχές του ζευγαριού και έχουμε ένα τέλος σε ένα στάδιο της ζωής του, που ο παχύσαρκος άνδρας δεν μπορεί όμως να κάνει εύκολα μία νέα αρχή.

Η έγκαιρη επίσκεψη σε Ανδρολόγο μαζί με την πλήρη εκτίμηση της κατάστασης του παχύσαρκου που γίνεται με σειρά ερωτηματολογίων και κλινικών και εργαστηριακών εξετάσεων, είναι η καλύτερη αρχή για μια σταδιακή αντιμετώπιση με στοχευμένη θεραπεία και του αιτιατού μέχρι και του αιτίου. Πρέπει να έχουμε υπ’ όψη μας ότι αυτή η κατηγορία ασθενών έχει διαφορετική ανταπόκριση στις συνήθεις θεραπείες λόγω μεταβολικών συνθηκών. Συνήθως όμως ακόμη και στην 2η δεκαετία του 21ου αιώνα κανείς δεν ζητά θεραπεία στην Ελλάδα με τους άνδρες μεσογειακού ταμπεραμέντου που οι ανδρικές τους επιδόσεις είναι ταμπού και «εννοείται» πάντα και μόνο στο ζενίθ, αλλά περιορίζεται στη λήψη από σκευάσματα με βιταμίνες και άλλων συμπληρωμάτων διατροφής καθώς και επίσημων φαρμακευτικών σκευασμάτων για την βελτίωση της στύσης πράγμα που σημαίνει ότι απλώς ξύνει την επιφάνεια του προβλήματος αλλά στην πραγματικότητα αρνείται την παραδοχή του.

Η αναστροφή αυτής της κατάστασης είναι απαραίτητη για την οριστική λύση του θέματος, αλλά πρέπει να είναι η εξατομικευμένη ολιστική και ταυτόχρονα αυστηρά επιστημονική αντιμετώπιση της κατάστασης του καθενός βασισμένη σε αποτελέσματα εξετάσεων με στενή παρακολούθηση και πάντα με βάση τα διεθνή πρωτόκολλα ανδρολογίας.

 

Δρ Δημήτριος Κ. Καραμανωλάκης
Χειρουργός Ουρολόγος, MD, PhD, FHUA, FEBU
www.avantgardeurology.com, info@avantgardeurology.com