Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Monash της Αυστραλίας έφτιαξαν ένα πειραματικό φάρμακο για τον διαβήτη τύπου 2 που μπόρεσε να μειώσει το σάκχαρο του αίματος και να συμβάλει στην απώλεια βάρους σε παχύσαρκα διαβητικά ποντίκια.

Πρόκειται για την πρωτεΐνη IC7Fc την οποία χορήγησαν σε ποντίκια μια φορά την ημέρα για διάστημα μίας εβδομάδας. Η πρωτεΐνη αυτή στοχεύει τον υποδοχέα gp13, ο οποίος βρίσκεται σε κύτταρα που επηρεάζουν τον μεταβολισμό. Στο τέλος της εβδομάδας, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια είχαν χάσει βάρος, έτρωγαν λιγότερο και είχαν μειωμένα επίπεδα σακχάρου. Η απώλεια βάρους οφειλόταν στην μείωση του λίπους στο σώμα τους, χωρίς να επηρεάζει τη μυϊκή τους μάζα.

Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κάποιο διαθέσιμο φάρμακο για τον διαβήτη τύπου 2 που να έχει τα ίδια πλεονεκτήματα και γι’αυτό προσπαθούν να περάσουν τις αντίστοιχες δοκιμές και σε ανθρώπους.

Προς το παρόν, οι υπάρχουσες θεραπευτικές επιλογές για τον διαβήτη τύπου 2 είναι:

-Η μετμορφίνη, που μειώνει την ποσότητα σακχάρου που απελευθερώνει το ήπαρ στο αίμα και βελτιώνει την απόκριση του οργανισμού στην ινσουλίνη, χωρίς όμως να προκαλεί απώλεια βάρους και έχοντας παρενέργειες όπως ναυτία, έμετος, διάρροια και κοιλιακό άλγος

-Η ορλιστάτη, ένα φάρμακο κατά της παχυσαρκίας που χορηγείται σε ανθρώπους που δεν μπορούν να χάσουν βάρος μέσω της διατροφής και της άσκησης και έχει εγκριθεί για χρήση σε διαβητικούς ασθενείς με δείκτη μάζας σώματος από 28 και άνω. H ορλιστάτη αποτρέπει την απορρόφηση περίπου του 1/3 των λιπαρών που περιέχεται στα τρόφιμα, ενώ κοινές παρενέργειές της είναι η επείγουσα και συχνή χρήση τουαλέτας, το φούσκωμα και το κοιλιακό άλγος.

Οι Αυστραλιανοί επιστήμονες εργάστηκαν με στόχο να δημιουργήσουν μια ασφαλή και αποτελεσματική εναλλακτική, αναπτύσσοντας τελικά το IC7Fc μέσω συνδυασμού δύο διαφορετικών πρωτεϊνών που υπάρχουν στους ανθρώπους. Αν τα οφέλη του  παρατηρηθούν και στους ανθρώπους, πιθανότατα θα ωφεληθούν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ασθενείς, που ήδη διατρέχουν κίνδυνο απώλειας μυϊκής μάζας. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι πρόκειται για έναν βιολογικό παράγοντα επόμενης γενιάς για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2.