Χαράς ευαγγέλια για τους λάτρεις του καφέ: Το πρωινό μας ρόφημα μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, με βάση μια πρόσφατη μελέτη.

Ανάμεσα σε περισσότερους από 170.000 ανθρώπους στη Μεγάλη Βρετανία, εκείνοι που έπιναν δύο έως τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα, με ή χωρίς ζάχαρη, είχαν χαμηλότερο ποσοστό θανάτου από εκείνους που δεν έπιναν καφέ, ανέφερε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Dan Liu, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Ιατρικού Πανεπιστημίου στο Γκουανγκτονγκ της Κίνας.

«Προηγούμενες μελέτες παρατήρησης έχουν προτείνει συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του μειωμένου κινδύνου θανάτου, αλλά δεν έκαναν διάκριση μεταξύ του καφέ που καταναλώνεται με ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά και του καφέ που καταναλώνεται χωρίς», έγραψαν οι ερευνητές στο περιοδικό Annals of Internal Medicine.

Για να μάθουν περισσότερα, οι ερευνητές στράφηκαν στη Βιοτράπεζα της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία «στρατολόγησε» περίπου μισό εκατομμύριο άτομα μεταξύ 2006 και 2010 για να λάβουν μέρος σε ερωτηματολόγια, συνεντεύξεις, σωματικές μετρήσεις και ιατρικές εξετάσεις. Από αυτήν την ομάδα, 171.616 συμπλήρωσαν τουλάχιστον ένα διατροφικό ερωτηματολόγιο και πληρούσαν τα κριτήρια για τη μελέτη του καφέ.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 55,4% από αυτούς έπινε καφέ σκέτο, το 14,3% έπινε καφέ με ζάχαρη, το 6,1% έπινε καφέ με τεχνητό γλυκαντικό και το 24,2% δεν έπινε καθόλου καφέ. Όσοι έπιναν καφέ ταξινομήθηκαν περαιτέρω σε ομάδες με βάση πόσα φλιτζάνια καφέ έπιναν την ημέρα.

Κατά τη διάρκεια περίπου 7 ετών, 3.177 από τα άτομα αυτά πέθαναν, συμπεριλαμβανομένων 1.725 από καρκίνο και 628 από καρδιακές παθήσεις.

Αφού έλαβαν υπόψη άλλα πράγματα που μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο θανάτου, όπως οι επιλογές του τρόπου ζωής, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν καφέ είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία, καρδιακή νόσο ή καρκίνο σε σχέση με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου καφέ.

Αυτό το όφελος παρατηρήθηκε για όλους τους τύπους καφέ, συμπεριλαμβανομένων των αλεσμένων, στιγμιαίων και ντεκαφεϊνέ. Τα προστατευτικά αποτελέσματα του καφέ ήταν μεγαλύτερα σε άτομα που έπιναν περίπου δύο έως τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα, μεταξύ των οποίων ο θάνατος ήταν περίπου 30% λιγότερο πιθανός, ανεξάρτητα από το αν πρόσθεταν ζάχαρη στον καφέ τους.

Οι άνθρωποι που έπιναν καφέ με τεχνητά γλυκαντικά πάντως, δεν έζησαν σημαντικά περισσότερο από εκείνους που δεν έπιναν καθόλου καφέ.

Αν και τα αποτελέσματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι η προσθήκη ζάχαρης δεν εξαλείφει τα οφέλη του καφέ για την υγεία, ο Δρ Liu και οι συνεργάτες του εξακολουθούν να προειδοποιούν για τις σχέσεις μεταξύ της κατανάλωσης ζάχαρης και της κακής υγείας.