Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Όκλαντ (Νέα Ζηλανδία), της Λοζάνης (Ελβετία) και του Μάιντς (Γερμανία), με επικεφαλής τον δρα Ντάνιελ Όμπερφελντ, διοργάνωσαν online έρευνα με 711 συμμετέχοντες από τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ελλάδα και την Κίνα σχετικά με τα συναισθήματα που γεννούν τα χρώματα.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό Royal Science Open Science της βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας επιστημών, σύμφωνα με τη «Daily Mail».

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να πουν ποια από 20 διαφορετικά συναισθήματα συσχετίζουν με 12 χρώματα (λευκό, μαύρο, γκρι, κόκκινο, κίτρινο, πράσινο, μπλε, πορτοκαλί, μοβ, ροζ, καφέ και τυρκουάζ). Τα συναισθήματα ήταν: θυμός, ενδιαφέρον, διασκέδαση, υπερηφάνεια, χαρά,  ευχαρίστηση, ικανοποίηση, θαυμασμός, αγάπη, ανακούφιση, συμπόνοια, θλίψη, ενοχή, μετάνοια, ντροπή, απογοήτευση, φόβος, αηδία,  περιφρόνηση, μίσος. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τρία χρώματα εμπνέουν τα πιο δυνατά συναισθήματα σε όλο τον κόσμο: το κόκκινο, το μαύρο και το ροζ, ενώ το πιο ουδέτερο συναισθηματικά χρώμα είναι το καφέ και ακολουθεί το μοβ.

Το κόκκινο συνδέθηκε συχνά με την αγάπη και τον θυμό, ενώ το μαύρο με την θλίψη, το μίσος και τον φόβο αλλά και με άλλα αρνητικά συναισθήματα. Το ροζ συσχετίστηκε με την αγάπη, το γκρι με την απογοήτευση και την θλίψη και το πορτοκαλί με την χαρά και την ευχαρίστηση. Γενικά, θετικά χρώματα θεωρούνται το κίτρινο, το άσπρο, το τυρκουάζ, το ροζ, το πορτοκαλί και το πράσινο, ενώ αρνητικά το γκρι και το μαύρο.

Κάποια χρώματα όμως έχουν ιδιαίτερη σημασία για κάθε λαό. Οι Έλληνες είναι αυτοί, από τις χώρες που μελετήθηκαν, οι οποίοι συσχετίζουν περισσότερο το τυρκουάζ με την ανακούφιση και το μοβ με τη λύπη. Στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Γερμανία το κίτρινο συμβολίζει την χαρά, ενώ στην Κίνα και την Ελλάδα δεν έχουν την ίδια άποψη. Οι Γερμανοί συνδέουν το καφέ με την αηδία περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, ενώ οι Κινέζοι είναι αυτοί που βλέπουν πιο αρνητικά το άσπρο (είναι το χρώμα του πένθους).

Στους Έλληνες το μαύρο χρώμα γεννά κατά σειρά λύπη, φόβο, μίσος, απογοήτευση, θυμό και ενοχή, το κόκκινο συσχετίζεται κατά σειρά με τον έρωτα, το θυμό, τη χαρά και την ευχαρίστηση, ενώ το άσπρο με την ανακούφιση, τη χαρά και την υπερηφάνεια.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι μπορούν -με τη βοήθεια ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης- να προβλέψουν με ποσοστό επιτυχίας 80% από ποια χώρα προέρχεται κάποιος, ανάλογα με τον τρόπο που συσχετίζει τα χρώματα με τα συναισθήματα.