Οι άνθρωποι που πάσχουν από Ρευματοειδή Αρθρίτιδα μπορεί να δυσκολεύονται να κάνουν ακόμη και τις πιο απλές κινήσεις, όπως να πιάσουν ένα μολύβι και να γράψουν. Μέσα από την Εκστρατεία Ενημέρωσης «Πιάσε το Μολύβι», καλούμαστε να μπούμε για λίγο στη θέση τους, να προσπαθήσουμε να βιώσουμε αυτή τη δυσκολία και να γίνουμε εμείς, η δική τους φωνή.

Στην αρχική σελίδα της ιστοσελίδας www.piasetomolyvi.gr βλέπουμε το προσωπικό γράμμα μιας ασθενούς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα. Η γραμματοσειρά που χρησιμοποιήθηκε στο γράμμα, είναι μοναδική, καθώς για πρώτη φορά στην Ελλάδα και ειδικά για τη συγκεκριμένη ενέργεια, σχεδιάστηκε μία γραμματοσειρά βάσει του γραφικού χαρακτήρα ασθενούς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα.

Αφού διαβάσουμε το γράμμα, καλούμαστε να επιλέξουμε μία φράση και να τη γράψουμε στο ειδικό πεδίο, προσομοιώνοντας τη δυσκολία που μπορεί να αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα. Στη συνέχεια, μας ζητείται να μοιραστούμε αυτή τη φράση με τους φίλους μας, ώστε να βοηθήσουμε στη διάδοση του μηνύματος για ενημέρωση και έγκαιρη διάγνωση της νόσου.

Με αυτόν τον τρόπο, κινητοποιούμε όσους ενδεχομένως εμφανίζουν πρώιμα συμπτώματα Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας να επισκεφθούν έναν ρευματολόγο. Πιάσε το μολύβι, βίωσε την εμπειρία των ασθενών και ενημέρωσε τους φίλους σου. Μπορεί το μήνυμα σου να αλλάξει τη ζωή ενός ανθρώπου!

Τι είναι η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα;
Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα (ΡΑ) είναι μία χρόνια φλεγμονώδης νόσος που προσβάλλει τις αρθρώσεις και άλλα μέρη του σώματος, δυνητικά με σοβαρές συνέπειες για την υγεία και την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και με την κατάλληλη αγωγή, η φλεγμονή μπορεί να καταστρέψει το χόνδρο, το οστό και την άρθρωση και μπορεί να οδηγήσει σε παραμόρφωσή της, σημαντική μείωση της κινητικότητας και της λειτουργικότητας του ασθενούς, ακόμη και σε αναπηρία.

Ποιούς προσβάλλει;
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι η πιο κοινή από τις φλεγμονώδεις παθήσεις των αρθρώσεων. Υπολογίζεται ότι προσβάλλει περίπου 1 στους 100 ανθρώπους παγκοσμίως, με συχνότητα 3 φορές μεγαλύτερη στις γυναίκες, σε σχέση με τους άνδρες. Στην Ευρώπη εκτιμάται ότι περισσότεροι από 2,9 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, ενώ στην Ελλάδα ο αριθμός των ασθενών υπολογίζεται στους 70.000 περίπου. Η πάθηση προσβάλλει όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά εκδηλώνεται συνήθως στις ηλικίες μεταξύ 35 και 55 ετών.

Πώς επηρεάζει τη ζωή των ασθενών;
Η ποιότητα της ζωής των ασθενών επηρεάζεται σημαντικά, καθώς αρκετοί αναγκάζονται να στηρίζονται όλο και περισσότερο στη βοήθεια των μελών της οικογένειάς τους ακόμη και για τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Ωστόσο, η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή ανακουφίζει τα συμπτώματα και βελτιώνει την ποιότητα ζωής σε σημαντικό ποσοστό των ασθενών.

Πού οφείλεται;
Τα αίτια της πάθησης δεν είναι γνωστά. Πρόσφατα δεδομένα υποδεικνύουν ότι οφείλεται σε έναν συνδυασμό γενετικών, ορμονικών, κοινωνικο-οικονομικών, περιβαλλοντικών παραγόντων και συνηθειών όπως το κάπνισμα, χωρίς όμως να μπορεί να προσδιοριστεί με σαφήνεια ο ακριβής τους ρόλος. Η γενετική προδιάθεση φαίνεται να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, καθώς η πιθανότητα εκδήλωσης της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας αυξάνεται στα μέλη οικογενειών όπου ήδη υπάρχει ένα διαγνωσμένο περιστατικό, ενώ το κάπνισμα είναι ο πιο σημαντικός τροποποιήσιμος επιβαρυντικός παράγοντας.

Πώς αντιμετωπίζεται;
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θεραπεία που να οδηγεί σε πλήρη και οριστική ίαση της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας. Όλες οι διαθέσιμες θεραπευτικές προσεγγίσεις στοχεύουν στην βελτίωση των συμπτωμάτων των ασθενών και στην επιβράδυνση της εξέλιξης ή την ύφεση της νόσου. Για αυτόν το λόγο, η έγκαιρη διάγνωση είναι καθοριστικής σημασίας για τη μετέπειτα διαχείρισή της. Σχετικά με τις διαθέσιμες φαρμακευτικές θεραπείες μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν Ρευματολόγο.

Ο ιστότοπος www.piasetomolyvi.gr αποτελεί μία πρωτοβουλία της βιοφαρμακευτικής εταιρείας AbbVie με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα.