Ο χρόνος που ξοδεύουν οι Αμερικανοί καθιστοί αυξήθηκε κατά μία ώρα την ημέρα τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι Αμερικανοί όλων των ηλικιών περνούν όλο και περισσότερο χρόνο στη ζωή τους καθισμένοι, όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές, με τους εφήβους να κάθονται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι έφηβοι Αμερικανοί αύξησαν τον χρόνο που κάθονται από επτά ώρες σε λίγο περισσότερο από οκτώ ώρες την ημέρα μέσα σε μια δεκαετία έως το 2016.

Οι ενήλικες επίσης κάθονται για περίπου μία ώρα επιπλέον την ημέρα, αυξάνοντας το χρόνο… αράγματος από τις πέντε ώρες την ημέρα στις έξι.

Ο Δρ Yin Cao του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σαιντ Λούις, κύριος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντικό το ότι υπάρχει μια τέτοια αύξηση του χρόνου που περνούμε καθισμένοι σε εθνικό επίπεδο και για όλες τις ηλικιακές ομάδες, λαμβάνοντας ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους για την υγεία που συνοδεύει αυτή η συμπεριφορά».

Ο περισσότερος χρόνος που περνούμε καθισμένοι για την παρακολούθηση τηλεόρασης, αλλά και στην εργασία και τη μετακίνηση έχουν τεκμηριωθεί σε μελέτες στην Ευρώπη και την Αυστραλία που αφορούν παιδιά και ενήλικες, ενώ όλες οι προηγούμενες αμερικανικές μελέτες περιορίζονταν στα παιδιά, ανέφερε η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Medical Association.

Σύμφωνα με την έρευνα, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των ΗΠΑ ξοδεύει τρεις ώρες την ημέρα ή περισσότερο καθισμένο παρακολουθώντας τηλεόραση ή βίντεο.

Η καθιστική συμπεριφορά δεν σχετίζεται μόνο με την παχυσαρκία, αλλά και με αυξημένους κινδύνους καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου, διαβήτη και συνολικής θνησιμότητας, προειδοποίησαν οι συντάκτες της μελέτης.

Παρόλο που η σωματική άσκηση θα μπορούσε να εξαλείψει τους κινδύνους αυτούς, η έρευνα δείχνει ότι αυτό τείνει να έχει αποτέλεσμα μόνο για τα άτομα με έντονη δραστηριότητα. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, αυτό σημαίνει άτομα που βαδίζουν γρήγορα για τουλάχιστον 10 ώρες την εβδομάδα ή κάνουν άλλη ισοδύναμη άσκηση.