Το να είναι κάποιος παχύσαρκος ή απλώς υπέρβαρος τον θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή ασθένεια ή και θάνατο από Covid-19, λένε ερευνητές οι οποίοι επανεξέτασαν υπάρχουσες μελέτες.

Η ανασκόπηση των στοιχείων διαπίστωσε ότι το υπερβολικό βάρος αύξανε τον κίνδυνο νοσηλείας ή και εισαγωγής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας: Όσο μεγαλύτερο το βάρος, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος.

Η Δρ Alison Tedstone, επικεφαλής διατροφολόγος στην Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, δήλωσε ότι τα τρέχοντα στοιχεία ήταν ξεκάθαρα: «Η απώλεια βάρους μπορεί να αποφέρει τεράστια οφέλη για την υγεία – και μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία από τους κινδύνους της Covid-19», σημείωσε.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, οι περισσότεροι ενήλικες με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) 25 έως 29,9 είναι υπέρβαροι, ενώ εκείνοι με ΔΜΣ 30 έως 39,9 ταξινομούνται ως παχύσαρκοι. Ο δείκτης μάζας σώματος υπολογίζεται διαιρώντας το βάρος ενός ατόμου σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους του σε μέτρα – ακόμα πιο απλά, ελέγξτε τον ΔΜΣ σας με τον απλό μετρητή του iatrikanews.gr

Ένα άλλο μέτρο του υπερβολικού πάχους είναι το μέγεθος της μέσης – οι άνδρες με μέση 94 εκατοστά ή περισσότερο και οι γυναίκες με μέση 80 εκατοστά ή περισσότερο είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν προβλήματα που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Η υποστήριξη των ανθρώπων για την επίτευξη και διατήρηση ενός υγιούς βάρους μπορεί να μειώσει τις σοβαρές επιπτώσεις του Covid-19 στον πληθυσμό, ειδικά μεταξύ ευάλωτων ομάδων που πλήττονται περισσότερο από την παχυσαρκία, ανέφερε η ανασκόπηση.

Η καθηγήτρια Susan Jebb του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δήλωσε ότι γνωρίζουμε ήδη ότι οι ηλικιωμένοι και οι άνδρες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο από την Covid-19: «Πέρα από αυτούς τους παράγοντες, αυτή η ανασκόπηση δείχνει ότι και το υπερβολικό βάρος είναι ένας ακόμη πολύ σημαντικός παράγοντας κινδύνου», είπε.

Παρότι ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι περισσότεροι άνθρωποι ασκήθηκαν κατά τη διάρκεια του lockdown, τα επίπεδα άσκησης δεν φαίνεται να έχουν ανέβει συνολικά.