Η εικόνα της Χίλαρι Κλίντον, υποψήφιας για την προεδρία των ΗΠΑ, να καταρρέει σε εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου έκανε τον γύρο του κόσμου. Το ιατρικό ανακοινωθέν που ακολούθησε κάνει λόγο για πνευμονία και ο αντίπαλός της, Ντόναλντ Τραμπ τρίβει τα χέρια του καθώς έχει χαρακτηρίσει την Κλίντον ακατάλληλη για τη θέση (και) λόγω της κλονισμένης υγείας της.

Τι γνωρίζουμε όμως για την ασθένεια που πιθανώς να παίξει ρόλο στην ανάδειξη του επόμενου πλανητάρχη;

Η ασθένεια, προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη και χαρακτηρίζεται από την διόγκωση του ιστού των πνευμόνων που προκαλεί. Μπορεί να έχει διαρκείς και οι καταστροφικές επιπτώσεις, εάν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα, να εκδηλωθεί μέσα σε λίγες ώρες και τα συμπτώματά της μπορεί να διαρκέσουν για μήνες.

Ο εντοπισμός της πνευμονίας συχνά είναι δύσκολος, επειδή τα συμπτώματά της είναι παρόμοια με λιγότερο σοβαρά ιατρικά περιστατικά, όπως το κρυολόγημα ή το άσθμα. Ανάμεσά τους ο βήχας, με βλέννα ή στεγνός και η δυσκολία στην αναπνοή.

Οι πάσχοντες μπορεί επίσης να εμφανίσουν ταχυκαρδία, πυρετό, εφίδρωση, ρίγη και πόνο στο στήθος. Σε πιο ακραίες περιπτώσεις, υπάρχουν συμπτώματα όπως βήχας με αίμα, πονοκεφάλους, κόπωση, ναυτία και έμετος.

Αυτή η κόπωση πιστεύεται ότι κατέβαλλε τη Χίλαρι Κλίντον. Φαίνεται ότι οι επιπτώσεις της πνευμονίας – σε συνδυασμό με διάφορους άλλους παράγοντες, μεταξύ των οποίων και η έντονη ζέστη που επικρατούσε την ώρα της εκδήλωσης- την έκαναν να αισθανθεί αδυναμία και να αναγκαστεί να εγκαταλείψει τον χώρο.

Αυτό το αίσθημα κούρασης μπορεί να διαρκέσει για αρκετούς μήνες μετά την εκδήλωση του προβλήματος.

Μερικά στοιχεία για την πνευμονία

Η πνευμονία δεν είναι ασυνήθιστη ασθένεια. Τα στατιστικά μιλούν για περίπου οκτώ κρούσματα σε κάθε 1.000 ενήλικες και είναι ιδιαίτερα συχνή κατά τους χειμερινούς μήνες και σε εκείνους που είναι μικρής ή μεγάλης ηλικίας.

Στους μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς, η πνευμονία μπορεί να είναι πιο σοβαρή, όπως και σε ανθρώπους που έχουν άλλα προβλήματα υγείας, όπως άσθμα, κυστική ίνωση, καρδιακή, νεφρική ή ηπατική νόσο.

Η ήπια πνευμονία αντιμετωπίζεται συνήθως με ανάπαυση, αντιβιοτικά και άφθονα υγρά. Μερικές φορές οι πιο σοβαρές περιπτώσεις απαιτούν νοσηλεία.

Οι υπεύθυνοι της εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον είχαν δώσει στη δημοσιότητα μια επιστολή το περασμένο έτος, που επιβεβαίωνε την καλή υγεία της, σε απάντηση επανειλημμένων ερωτήσεων από τον Τύπο και τον αντίπαλό της για το αν ήταν αρκετά καλά στην υγεία της για να ανταπεξέλθει στα καθήκοντα του προέδρου των ΗΠΑ.