Η κατάσταση κατά την οποία μετά από μια νύχτα κατάχρησης αλκοόλ ξυπνάμε με ανακατωμένο στομάχι, άσχημη γεύση στο στόμα, και έντονο πονοκέφαλο ονομάζεται hangover. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι τρεις είναι οι βασικοί παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση των κλασικών συμπτωμάτων του hangover. Πρώτον, ο μεταβολισμός του αλκοόλ στο σώμα, ο οποίος έχει αποτέλεσμα την παραγωγή ακεταλδεΰδης, που επεμβαίνει στη χημεία του εγκεφάλου με τα γνωστά αποτελέσματα. Δεύτερον, η μείωση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα και η αφυδάτωση του οργανισμού. Τρίτον, η ποσότητα και το είδος του αλκοόλ που έχει καταναλωθεί. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων εξαρτάται από την ικανότητα των ενζύμων του οργανισμού να αντεπεξέλθουν και την ηλικία σας.

Πρόσφατα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ούλστερ στη Βόρεια Ιρλανδία, ήθελαν να εξετάσουν πώς η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει την διανοητική ικανότητα των ανθρώπων. Για τον λόγο αυτό, εθελοντές κατανάλωσαν αλκοόλ σε παμπ και την αμέσως επόμενη μέρα πέρασαν από εξετάσεις του εγκεφάλου τους. Από τους συμμετέχοντες οι μισές ήταν γυναίκες και τα 31,4 έτη αποτελούσαν τη μέση ηλικία. Το νεότερο άτομο που συμμετείχε ήταν 19 χρονών και το μεγαλύτερο 60 ετών.

Πριν την συμμετοχή τους στη μελέτη, οι συμμετέχοντες εξετάστηκαν σε ένα γραφείο ακριβώς πάνω από την παμπ και αποκλείστηκαν από την έρευνα όσοι είχαν τραυματισμό στο κεφάλι, έπαιρναν φαρμακευτική αγωγή, κυοφορούσαν ή είχαν αντιμετωπίσει στο παρελθόν εθισμό στα ναρκωτικά ή το αλκοόλ. Κατά μέσο όρο, η ομάδα των συμμετεχόντων κατανάλωσε 15,4 μονάδες αλκοόλ, που ισοδυναμούν με περίπου πέντε μεγάλα ποτήρια κρασιού ή έξι και μισό ποτήρια μπίρας. Όλοι οι εθελοντές κλήθηκαν να ολοκληρώσουν διάφορες εγκεφαλικές εξετάσεις την επόμενη μέρα και ενώ είχαν hangover. Τις ίδιες εξετάσεις επανέλαβαν μετά το πέρας δέκα ημερών, όντας νηφάλιοι.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες θυμόντουσαν λιγότερες λέξεις όταν είχαν hangover, ενώ περισσότερες όταν ήταν νηφάλιοι. Κατά τη διάρκεια του hangover εμφάνιζαν επίσης βραδύτερους χρόνους αντίδρασης και έκαναν πολύ περισσότερα σφάλματα στις υπόλοιπες δοκιμές. Επίσης, οι συμμετέχοντες δεν επέδειξαν ετοιμότητα και ηρεμία, κατά τη διάρκεια της ψυχολογικής εξέτασης.