Οι άνδρες που πηγαίνουν νωρίς για ύπνο πιθανόν να είναι πιο γόνιμοι, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Aarhus της Δανίας που διαπίστωσε ότι όσοι άνδρες συνήθιζαν να κοιμούνται πριν από τις 10.30μμ είχαν έως και τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν σπέρμα καλής ποιότητας. Ακόμα, όσοι κοιμούνται για οκτώ ώρες τη νύχτα είναι πιο πιθανό να έχουν πιο υγιή σπέρμα σε σχέση με εκείνους που περιορίζονται σε λιγότερες από επτά, ισχυρίζονται οι ερευνητές.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, που παρουσιάστηκαν στην ετήσια διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE) στη Βιέννη, τα ζευγάρια που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να περιορίσουν τις περισπασμούς που ενδεχομένως να τους κρατούν ξύπνιους μέχρι αργά το βράδυ, όπως ο έλεγχος των μηνυμάτων του email ή η παρακολούθηση σειρών στην τηλεόραση και τα συνδρομητικά κανάλια.

Η μελέτη εξέτασε τις συνήθειες ύπνου  104 ανδρών εθελοντών, οι 48 από τους οποίους είχαν υγιές σπέρμα και οι 56 σπέρμα χαμηλής ποιότητας. Οι άντρες που πήγαιναν στο κρεβάτι πριν από τις 10.30 μμ ήταν τέσσερις φορές πιο πιθανό να έχουν υγιές σπέρμα από εκείνους που έμεναν ξύπνιοι μετά τις 11.30 μμ. Ωστόσο, η έλλειψη ύπνου μπορεί να είναι ακόμη πιο επιβλαβής από αυτό, καθώς η έρευνα δείχνει ότι άνδρες που κοιμόντουσαν για λιγότερο από επτά ώρες την νύχτα είχαν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν φτωχό σπέρμα.

Ο ύπνος παίζει βασικό ρόλο στη μείωση των ορμονών και των επιπέδων στρες που μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα και η στέρηση του ύπνου μπορεί να κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιδράσει υπερβολικά και να επιτεθεί στο σπέρμα. Ο καθηγητής Hans Jakob Ingerslev του Πανεπιστημίου Aarhus και οι συνάδελφοί του εξέτασαν επίσης τη συνολική ποιότητα ύπνου, αλλά δεν βρήκαν να υπάρχει σχέση μεταξύ του διακοπτόμενου ύπνου – για παράδειγμα, να σηκωθεί κάποιος το βράδυ για να πάει στην τουαλέτα – και την ποιότητα του σπέρματος.