Η επέμβαση ανοικτής καρδιάς φαίνεται να είναι ασφαλέστερη όταν πραγματοποιείται το απόγευμα, λόγω του εσωτερικού ρολογιού του σώματος, όπως λένε οι επιστήμονες. Το λεγόμενο ρολόι του σώματος –ο κιρκάδιος ρυθμός- είναι ο λόγος που θέλουμε να κοιμηθούμε τη νύχτα, αλλά οδηγεί επίσης σε τεράστιες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το σώμα μας.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Lancet, δείχνει ότι η καρδιά είναι ισχυρότερη και ικανότερη να αντέξει τη χειρουργική επέμβαση το απόγευμα, σε σχέση με το πρωί και τα ποσοστά επιτυχίας δεν έχουν σχέση με τους γιατρούς και το ότι είναι περισσότερο κουρασμένοι το πρωί.

Στην επέμβαση ανοικτής καρδιάς οι γιατροί πρέπει να σταματήσουν την καρδιά, για να προβούν στην αναγκαία επέμβαση, όπως την αντικατάσταση μιας καρδιακής βαλβίδας. Αυτό υποβάλλει το όργανο σε έντονη δοκιμασία, καθώς μειώνεται η ροή του οξυγόνου στον καρδιακό ιστό.

Οι γιατροί και οι ερευνητές εξέτασαν διάφορες επιπλοκές, όπως καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια ή ακόμη και θάνατο, μετά από τη χειρουργική επέμβαση. Ανακάλυψαν ότι:

– 54 από τους 298 ασθενείς που χειρουργήθηκαν πρωί είχαν ανεπιθύμητες επιπλοκές

– 28 από τους 298 ασθενείς που χειρουργήθηκαν απόγευμα είχαν ανεπιθύμητες επιπλοκές

– Οι απογευματινές ασθενείς διέτρεχαν περίπου τον μισό κίνδυνο επιπλοκών

– Ένα σοβαρό περιστατικό θα αποφευχθεί για κάθε 11 ασθενείς που εγχειρίζονται το απόγευμα

Ένας από τους εμπλεκόμενους στην έρευνα, ο καθηγητής Bart Staels, από το Ινστιτούτο Παστέρ της Λιλ, δήλωσε: «Δεν θέλουμε να κάνουμε τους ανθρώπους να φοβούνται τη χειρουργική επέμβαση – είναι σωτήρια». Είπε επίσης ότι θα ήταν αδύνατο για τα νοσοκομεία να πραγματοποιούν επέμβαση ανοικτής καρδιάς μόνο το απόγευμα.

Ωστόσο, πρόσθεσε: «Αν μπορέσουμε να προσδιορίσουμε τους ασθενείς που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, θα ωφελούνταν σίγουρα από το να εγχειριστούν το απόγευμα».

Η υγεία της καρδιάς είναι ήδη γνωστό ότι παρουσιάζει διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου είναι υψηλότερος νωρίς το πρωί, ενώ η καρδιά και οι πνεύμονες εργάζονται στο αποκορύφωμα των δυνατοτήτων τους το απόγευμα.