Ορισμένοι τύποι αίματος μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο για συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο eLife.

Η μελέτη επιβεβαιώνει ορισμένα προηγούμενα ευρήματα και αποκαλύπτει νέους δεσμούς μεταξύ των τύπων αίματος και των ασθενειών, σύμφωνα με τους συγγραφείς της.

«Υπάρχουν ακόμη πολύ λίγες διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με το εάν άτομα με ρέζους θετικό ή αρνητικό στην ομάδα αίματός τους μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ορισμένων ασθενειών ή πόσες ασθένειες μπορεί να επηρεαστούν από τον τύπο ή την ομάδα αίματος», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Torsten Dahlén, από το Ινστιτούτο Karolinska στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.

Οι ερευνητές λοιπόν αποφάσισαν να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ των ομάδων αίματος, του ρέζους (ένα άτομο που έχει θετικό ρέζους –RhD- έχει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται αντιγόνο D στα ερυθρά αιμοσφαίρια του, ενώ το αρνητικό ρέζους σημαίνει ότι η αυτή η πρωτεΐνη απουσιάζει) και περισσότερων από 1.000 ασθενειών.

Η ανάλυση δεδομένων από περισσότερα από 5 εκατομμύρια άτομα στη Σουηδία εντόπισε 49 ασθένειες που συνδέονται με την ομάδα αίματος και μία που σχετίζεται με το RhD.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα άτομα με ομάδα αίματος Α ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν θρόμβους αίματος. Όσοι είχαν ομάδα αίματος Ο είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αιμορραγικές διαταραχές, ενώ οι γυναίκες με ομάδα αίματος Ο είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης μια νέα σχέση μεταξύ της ομάδας αίματος Β και χαμηλότερου κινδύνου για πέτρα στα νεφρά και σημείωσαν ότι οι γυναίκες με θετικό RhD είναι επίσης πιθανότερο να αναπτύξουν υπέρταση κατά την εγκυμοσύνη.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για την επιβεβαίωση αυτών των ευρημάτων και για να μάθουμε περισσότερα σχετικά με τις σχέση μεταξύ του τύπου αίματος και των κινδύνων ασθένειας, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

«Τα ευρήματά μας επισημαίνουν νέες και ενδιαφέρουσες σχέσεις μεταξύ προβλημάτων υγείας όπως πέτρες στα νεφρά και η υπέρταση που προκαλείται από εγκυμοσύνη και την ομάδα αίματος και το RhD», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Gustaf Edgren, αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας στο Ινστιτούτο Karolinska.

«Βάζουν τα θεμέλια για μελλοντικές μελέτες για τον εντοπισμό των μηχανισμών πίσω από την εμφάνιση ασθενειών και για τη διερεύνηση νέων τρόπων ταυτοποίησης ανθρώπων που κινδυνεύουν περισσότερο από συγκεκριμένες ασθένειες και παθήσεις», πρόσθεσε ο Δρ Edgren.