Δύο σημαντικά συμπεράσματα για τον διαβήτη στις γυναίκες προέκυψαν από μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα σε 83.800 γυναίκες: Όσες έχουν καθυστερημένη έναρξη εφηβείας και αργότερα εμμηνόπαυσης διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Από την άλλη, η χρήση αντισυλληπτικού χαπιού και τα μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα ανάμεσα σε δύο διαδοχικές περιόδους (εμμηνόρροιες) σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Η έρευνα, με επικεφαλής τη δρα Σοπιό Τατουλασβιλί του νοσοκομείου Avicenne στο Μπομπινί, παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD).

Συγκεκριμένα, η μελέτη δείχνει ότι η καθυστερημένη έναρξη της εφηβείας (κατά μέσον όρο στα 14 αντί στα 12) μειώνει κατά 12% τον κίνδυνο διαβήτη για μια γυναίκα, ενώ η προχωρημένη ηλικία εμμηνόπαυσης (στα 52 αντί κάτω από τα 47) μειώνει τον κίνδυνο κατά 30%. Ο θηλασμός σχετίζεται, επίσης, κατά 10% με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη.

Μια γυναίκα με περισσότερους συνολικούς κύκλους εμμηνόρροιας στη ζωή της (πάνω από 470 έναντι κάτω από 390), δηλαδή όταν μεσολαβεί λιγότερος χρόνος ανάμεσα σε δύο διαδοχικές περιόδους, διατρέχει κατά 25% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Γυναίκες με μεγαλύτερο χρόνο έκθεσης σε σεξουαλικές ορμόνες, δηλαδή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ανάμεσα στην έναρξη της εφηβείας και στην εμμηνόπαυση (πάνω από 38 χρόνια έναντι κάτω από 31), διατρέχει 34% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Η χρήση αντισυλληπτικού χαπιού (τουλάχιστον μία φορά στη ζωή μιας γυναίκας) σχετίζεται με 33% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, ενώ το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ανάμεσα σε δύο περιόδους (πάνω από 32 ημέρες έναντι κάτω από 24) σχετίζεται με κατά 23% αύξηση του κινδύνου.

Οι επιστήμονες επισήμαναν ότι γυναίκες σε ομάδα υψηλού κινδύνου για διαβήτη (με οικογενειακό ιστορικό, υπέρβαρες ή παχύσαρκες, με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών), οι οποίες παίρνουν αντισυλληπτικά, πρέπει να συζητήσουν το θέμα με γιατρό.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι 199 εκατομμύρια γυναίκες πάσχουν από διαβήτη παγκοσμίως και ο αριθμός αυτός πρόκειται να φτάσει στα 313 εκατομμύρια το 2040. Ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι η ηλικία γύρω από την εμμηνόπαυση. Οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών έχουν αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους, τη συσσώρευση λίπους γύρω από τη μέση και την αύξηση του κινδύνου.