Δύο σημαντικά θέματα για τον εμβολιασμό ανέλυσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, τη σχέση του με την τεκνοποίηση και την επέκταση των εμβολιασμών σε εφήβους 15-17 ετών.

Για τις γυναίκες που έχουν μόλις γεννήσει, είναι έγκυες ή επιθυμούν να μείνουν, η Πρόεδρος εξήγησε «ότι κανένα εμβόλιο δεν παρεμβαίνει στη διαδικασία της τεκνοποίησης, από τα πιο συχνά ερωτήματα και τις απορίες είναι ακριβώς για τη διαδικασία της τεκνοποίησης, της κύησης και της γαλουχίας. Άλλη μια φορά, λοιπόν, να επαναλάβουμε ότι ο εμβολιασμός δεν παρεμβαίνει, δεν είναι βλαπτικός, ούτε κατά τη διάρκεια της προσπάθειας της τεκνοποίησης, ούτε κατά τον εμβολιασμό κατά την κύηση, ούτε και σε οποιοδήποτε στάδιο της κύησης, ούτε και εν συνεχεία για το θηλασμό».

Όσον αφορά τον εμβολιασμό των εφήβων, η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε:

«Tην προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε ο εμβολιασμός των εφήβων ηλικίας 15-17 ετών. Μέσα σε αυτή την ηλικιακή ομάδα περιλαμβάνονται, όπως γνωρίζετε, και έφηβοι που έχουν υποκείμενα νοσήματα.

»Από δημοσιευμένη μελέτη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, για ένα διάστημα δύο μηνών που νοσηλεύτηκαν 204 έφηβοι, διαπιστώθηκε ότι το 70,6% ήταν έφηβοι που είχαν υποκείμενο νόσημα.

»Ποιο ήταν το κατ’ εξοχήν υποκείμενο νόσημα των εφήβων; Σε ποσοστό 36% ήταν η παχυσαρκία. Το ποσοστό είναι υψηλό και στη χώρα μας σε μία πρόδρομη μελέτη που κάνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, δηλαδή ξεπερνάει το 25%.

»Είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία αναδείχθηκε ως ένας νέος ανεξάρτητος παράγοντας αυξημένου κινδύνου, μετά την προχωρημένη ηλικία, για εισαγωγή στα νοσοκομεία και για αυξημένους θανάτους λόγω της λοίμωξης από Covid.

»Το αυξημένο βάρος σώματος ή το ΒΜΙ με ένα σύνθετο μηχανισμό δημιουργεί μια χρόνια, χαμηλού βαθμού φλεγμονή και επηρεάζει τη λειτουργία του ανοσιακού συστήματος.

»Ο λιπώδης ιστός δεν είναι όπως παλιά θεωρείτο ένας ανενεργής ιστός, αλλά λειτουργεί ως όργανο που παράγει ένα πλήθος ουσιών που επηρεάζουν και το μεταβολισμό και το ανοσιακό σύστημα.

»Ίσως η επιδημία της Covid, η οποία θα γίνει παρελθόν με τις προσπάθειες όλων χάρη στα εμβόλια, να υπογραμμίζει και την ανάγκη να στραφούμε και προς άλλα ενδιαφέροντα και σημαντικά ιατρικά θέματα σε μια άλλη χρόνια επιδημία που είναι η παχυσαρκία και που απειλεί την ποιότητα της ζωής μας και ξεκινάει, όπως όλοι οι παιδίατροι και οι γονείς γνωρίζουμε, από τη βρεφική ηλικία.

»Οι κορωνοϊοί προσβάλλουν πολλούς διαφορετικούς ξενιστές εκτός από τον άνθρωπο. Προσαρμόζονται εύκολα και μολύνουν με νέες μεταλλάξεις.

»Ας υπενθυμίσουμε ότι το εργαστήριο των μεταλλάξεων είναι οι ανεμβολίαστοι, όχι οι εμβολιασμένοι. Διαθέτουμε αποτελεσματικά εμβόλια που αποτρέπουν από τη σοβαρή λοίμωξη και τον θάνατο και μειώνουν τη μεταδοτικότητα».