Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το νέο κορωνοϊό καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, αναφέρθηκε αναλυτικά στο πώς γίνεται η καταγραφή των θανάτων από την Covid-19, ξεδιαλύνοντας το ζήτημα:

«Ο αντικειμενικός τρόπος για να καταγράφονται οι θάνατοι από το νέο ιό, είναι όταν οιοσδήποτε ασθενής σε οιοδήποτε περιβάλλον είχε θετικό μοριακό έλεγχο και πέθανε.

Στην Ευρώπη, ο επίσημος ορισμός του, που προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου των Νόσων και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για αυτά τα κρούσματα, είναι οιοσδήποτε με εργαστηριακή επιβεβαίωση της παρουσίας του ιού, θεωρείται περίπτωση της νόσου. Έχεις θετική PCR; Είσαι κρούσμα.

Στην τελευταία εκτίμηση, την εκτίμηση κινδύνου που έκανε το Ευρωπαϊκό Κέντρο, υιοθετούνται οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με την ταξινόμηση των θανάτων με συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία έχει πλήρως υιοθετήσει η χώρα μας.

Εκεί σαφώς αναφέρεται πως οιοσδήποτε θάνατος με θετική PCR, δεν θα πρέπει να αποδίδεται σε  άλλη αιτία χωρίς ξεκάθαρη απόδειξη. Δηλαδή, να αναρρώσω από τον ιό, να έχω αρνητικό τεστ και αρκετό καιρό μετά να πεθάνω από κάτι άλλο.

Γιατί τα λέει αυτά το Ευρωπαϊκό Κέντρο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας; Γιατί αυτό είναι το επιστημονικά ορθό. Γιατί ο θάνατος είναι πολυπαραγοντικό φαινόμενο και δεν μπορεί να υπάρχει ένας συντελεστής που να λέει τόσο συνέβαλε ο ιός, τόσο η υπόλοιπη κατάσταση του οργανισμού. Φυσικά ένας ιός μπορεί να συνεισφέρει σε άλλοτε άλλο βαθμό στην επέλευση του θανάτου και δεν μπορούμε να διακρίνουμε αν ο ιός συνετέλεσε 1%, 10%, 90% ή παραπάνω.

Αν είχαμε το ελεύθερο να κρίνουμε κατά το δοκούν αν είναι ή δεν είναι από το νέο ιό ο θάνατος, τότε θα υποεκτιμούσαμε τους θανάτους, θα καταγράφαμε λιγότερους θανάτους, θα προσπαθούσαμε να δώσουμε μια ψεύτικα καλύτερη εικόνα για τη χώρα και φυσικά δεν θα τηρούσαμε τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

Αυτό δεν αφορά την Ελλάδα. Δεν υπήρξε εδώ υποεκτίμηση του φαινομένου. Αφορά όμως τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες, όπου μέσω του δικτύου επιτήρησης των θανάτων, του περίφημου EuroMOMO, παρατηρούμε μεγάλες αυξήσεις των θανάτων, πολύ υψηλότερες των καταγεγραμμένων εργαστηριακά επιβεβαιωμένων θανάτων από το νέο ιό. Άρα, μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης αποδίδεται στο νέο ιό και στην υποδιάγνωσή του, παρότι δεν έχει επιβεβαιωθεί εργαστηριακά.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι ευρωπαϊκές χώρες και η Ελλάδα ακολουθούν την παραπάνω πρακτική στα στοιχεία που ανακοινώνουν και δεν υπεισέρχονται στο αν συνέβαλε λίγο ή πολύ ο ιός στην επέλευση του θανάτου.

Δεν πρόκειται για κάποια επινόηση δική μου, αν ήταν ποτέ δυνατόν. Εμείς, η επιστημονική κοινότητα της χώρας, οι επιστήμονες και οι επιδημιολόγοι του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και του Υπουργείου Υγείας ακολουθούμε τις ευρωπαϊκές οδηγίες, την επιστημονική πρακτική. Αυτή είναι η αντικειμενικότερη διαθέσιμη και, φυσικά, δεν εξυπηρετούμε καμία σκοπιμότητα. Έτσι κάνουν οι περισσότερες προηγμένες χώρες, έτσι λειτουργήσαμε και εμείς.

Τώρα, να πούμε και κάτι παραπάνω. Τι ποσοστό αντιπροσωπεύει στους θανάτους μας από τον ιό η τυπική εικόνα της νόσου, δηλαδή η σοβαρή πνευμονία και αναπνευστική ανεπάρκεια; Σχεδόν όλοι. Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που πέθαναν, είχαν την τυπική εικόνα της πνευμονίας και την αναπνευστικής ανεπάρκειας, η οποία είναι χαρακτηριστική των σοβαρών περιπτώσεων της νόσου».