Ο αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό που προκαλεί συμπτώματα πνευμονίας στην Κίνα τριπλασιάστηκε το σαββατοκύριακο, με τα κρούσματα να εξαπλώνονται από την Ουχάν και σε άλλες μεγάλες πόλεις: Στην Ουχάν αναφέρθηκαν 136 νέα κρούσματα, στο Πεκίνο άλλες δύο περιπτώσεις, ενώ άλλος ένας ασθενής νοσηλεύεται στη Σεντζέν.

Συνολικά, οι γνωστές περιπτώσεις λοιμώξεων υπερβαίνουν τώρα τις 200 και έως σήμερα έχουν πεθάνει τρεις άνθρωποι. Η απότομη αύξηση των κρουσμάτων έρχεται καθώς εκατομμύρια Κινέζοι προετοιμάζονται να ταξιδέψουν για τις αργίες για τον εορτασμό του Νέου Έτους.

Οι υπεύθυνοι υγείας της χώρας έχουν εντοπίσει τη μόλυνση, η οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ουχάν τον Δεκέμβριο, ως ένα στέλεχος κοροναϊού. Αν και το ξέσπασμα πιστεύεται ότι προέρχεται από μια συγκεκριμένη υπαίθρια αγορά, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη καθορίσει με ποιον τρόπο έχει εξαπλωθεί.

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε με τη σειρά της το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού, μετά την Ταϊλάνδη και την Ιαπωνία.

Το ξέσπασμα της λοίμωξης έχει ξυπνήσει τις μνήμες από την επιδημία του επίσης κοροναϊού SARS που σκότωσε 774 άτομα στις αρχές της δεκαετίας του 2000 σε δεκάδες χώρες, κυρίως της Ασίας. Η ανάλυση μάλιστα του γενετικού κώδικα του νέου ιού δείχνει ότι σχετίζεται στενότερα με τον SARS παρά με οποιοδήποτε άλλο κορωναϊό.

Ειδικοί εκτός Κίνας εκτιμούν ότι ο αριθμός των ατόμων που έχουν προσβληθεί θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος από ό,τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία και να φτάνουν τους 1.700.

Τι γνωρίζουμε για τον ιό
Ο 2019-nCoV, όπως έχει ονομαστεί, θεωρείται ότι είναι ένα νέο στέλεχος κοροναϊού που δεν έχει εντοπισθεί προηγουμένως στον άνθρωπο.

Οι κοροναϊοί είναι μια ευρεία οικογένεια ιών, αλλά μόνο έξι (επτά με τον νέο) μολύνουν τους ανθρώπους. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μεταδίδεται από τα ζώα, αλλά έχουν σημειωθεί και περιπτώσεις μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο

Η λοίμωξη προκαλεί αναπνευστικά συμπτώματα, πυρετό, βήχα, δύσπνοια και δυσκολίες στην αναπνοή.