Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος είναι σήμερα μία από τις συχνότερες αιτίες χρόνιας ηπατοπάθειας παγκοσμίως, η συχνότερη σε κάποιες χώρες, ιδιαίτερα σε πληθυσμούς με υψηλό ποσοστό παχυσαρκίας. Οι ασθενείς στην πλειονότητά τους είναι ασυμπτωματικοί ή με ελάχιστα συμπτώματα και η νόσος αποκαλύπτεται τυχαία σε κάποιο βιοχημικό ή απεικονιστικό έλεγχο ρουτίνας.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Nutritional Biochemistry όσοι πάσχουν από μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος ίσως να ωφελούνται από την τακτική άσκηση σε συνδυασμό με εκχύλισμα πράσινου τσαγιού χωρίς καφεΐνη. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο συνδυασμός αυτός μείωσε την νόσο κατά 75% σε ποντικούς στους οποίους χορηγήθηκε διατροφή με πολλά λιπαρά.

Στους ποντικούς που ακολούθησαν διατροφή υψηλή σε λιπαρά για 16 εβδομάδες, κατανάλωναν εκχυλίσματα πράσινου τσαγιού και έκαναν τακτικά άσκηση, παρατηρήθηκε πως είχαν το ένα τέταρτο των αποθεμάτων λιπιδίων στο ήπαρ τους σε σύγκριση με αυτά που μετρήθηκαν στο ήπαρ ποντικών της ομάδας ελέγχου.

Οι ποντικοί που πήραν μόνο εκχυλίσματα πράσινου τσαγιού χωρίς άσκηση ή ασκούνταν χωρίς να πάρουν εκχυλίσματα, είχαν περίπου το ήμισυ του λίπους της ομάδας ελέγχου.

«Πιστεύουμε ότι οι πολυφαινόλες στο πράσινο τσάι αλληλεπιδρούν με τα πεπτικά ένζυμα που εκκρίνονται στο λεπτό έντερο και αναστέλλουν εν μέρει την κατανομή των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών που βρίσκονται στις τροφές. Έτσι, εάν ένα ποντίκι δεν αφομοιώσει το λίπος στη διατροφή του, αυτό μαζί με τις θερμίδες που το συνοδεύουν περνούν από το πεπτικό σύστημα του ποντικιού, και ένα ποσοστό αποβάλλεται» ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας δρ Τζόσουα Λάμπερτ του Pennsylvania State University’s.

Παλαιότερη έρευνα από το Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin είχε δείξει πως όταν το πράσινο τσάι συνδυάζεται με την άσκηση, βοηθά να μειωθεί το σωματικό λίπος.

Το πράσινο τσάι περιέχει τέσσερις κυρίως κατεχίνες: την γαλλική επικατεχίνη-3 (ECG), την επιγαλλοκατεχίνη (EGC), την επικατεχίνη (EC) και την γαλλική επιγαλλοκατεχίνη-3 (EGCG) η οποία βρίσκεται σε μεγαλύτερη αφθονία από τις υπόλοιπες αποτελώντας το 50-80% των κατεχινών του τσαγιού. Για να λάβει όμως κάποιος τα οφέλη της EGCG απαιτούνται 6-7 επτά φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα. Καθώς αυτό δεν είναι εφικτό χρησιμοποιούνται τα εκχυλίσματα πράσινου τσαγιού.