Σύμφωνα με έρευνα η οποία πρόκειται να παρουσιαστεί στο φετινό ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης στη Φιλαδέλφεια, όσοι περπατάνε για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα μετά από καρδιακή προσβολή ζουν περισσότερο συγκριτικά με εκείνους που δεν γυμνάζονται.

Οι ερευνητές έφτασαν σε αυτό το συμπέρασμα αφού ανέλυσαν πληροφορίες για τα επίπεδα σωματικής άσκησης 1.500 ατόμων πριν και μετά από μια καρδιακή προσβολή.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτοί που διατήρησαν υψηλά επίπεδα μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας (τουλάχιστον 2,5 ώρες την εβδομάδα γρήγορου περπατήματος) τόσο πριν όσο και μετά από τα καρδιακά τους επεισόδια ήταν 39% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία σε σχέση με τους άνδρες που είχαν χαμηλότερα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας πριν και μετά τα καρδιακά επεισόδια.

Επιπλέον, οι άνδρες που είχαν χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας πριν από τις καρδιακές προσβολές, αλλά στη συνέχεια αύξησαν το επίπεδο σωματικής τους άσκησης, είχαν κατά ένα τρίτο λιγότερες πιθανότητες θανάτου από εκείνους που συνέχισαν να μην ασκούνται.

Μεγάλη σημασία έχει η άσκηση σε βάθος χρόνου. Για να αποκτήσουν οφέλη επιβίωσης, οι άνδρες που αύξησαν το επίπεδο δραστηριότητας από χαμηλό σε υψηλό έπρεπε να το κάνουν μακροπρόθεσμα. Η μεγαλύτερη δραστηριότητα μετά από καρδιακή προσβολή που όμως δεν διατηρήθηκε για περισσότερο από μερικά χρόνια δεν αύξησε την επιβίωση τους.

Όσοι περπατούσαν τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα μετά την καρδιακή προσβολή ήταν σχεδόν κατά ένα τρίτο λιγότερο πιθανό να πεθάνουν. Επιπρόσθετα, εκείνοι που περπατούσαν ταχύτερα είχαν ακόμα λιγότερες πιθανότητες θανάτου συγκριτικά με εκείνους που περπατούσαν με πιο αργό ρυθμό.

«Η διατήρηση τακτικής σωματικής δραστηριότητας σε όλη τη ζωή των ενηλίκων είναι σημαντική επειδή συνδέεται με την καλύτερη επιβίωση, ακόμα και μετά από καρδιακή προσβολή. Ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσουμε να ασκούμαστε», δήλωσε η Λάιλα Αλ Σάαρ, συντάκτρια της μελέτης και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στη Βοστόνη, αλλά και μέλος της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης.