Μετά από μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Society of Nephrology, ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν ιστορικό καρδιακής ανεπάρκειας, κολπικής μαρμαρυγής και εγκεφαλικού αντιμετώπιζαν έως 10 φορές περισσότερες πιθανότητες για νεφρική ανεπάρκεια σε σχέση με όσους δεν είχαν καρδιαγγειακή νόσο. Οι επιστήμονες απέδωσαν τον αυξημένο κίνδυνο στην αμφίδρομη σχέση μεταξύ καρδιάς και νεφρών αφού μια άρρωστη καρδιά μπορεί να κοπιάζει περισσότερο προκειμένου να παρέχει στα νεφρά το αίμα που χρειάζονται για τη λειτουργία τους.

Ο Κανιχίρο Ματσουσίτα, του  Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, και η ομάδα του, εξέτασαν στοιχεία 9.047 ενηλίκων Aμερικανών που δεν είχαν σημάδια καρδιακής νόσου όταν εγγράφηκαν σε έρευνα και παρακολούθησαν την υγεία τους περίπου 17,5 χρόνια. Στο συγκεκριμένο διάστημα, 2.598 από τους συμμετέχοντες νοσηλεύτηκαν με καρδιαγγειακή νόσο (1.269 με ανεπάρκεια, 1.337 με κολπική μαρμαρυγή, 696 με στεφανιαία νόσο και 559 με εγκεφαλικό – και 210 εμφάνισαν νεφρική ανεπάρκεια).

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η εμφάνιση σημαντικών καρδιαγγειακών νόσων συνδεόταν με υψηλότερο κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας. Νοσηλευόμενοι με καρδιακή ανεπάρκεια είχαν 11,4 φορές υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης νεφρικής ανεπάρκειας σε σχέση με συμμετέχοντες χωρίς καρδιαγγειακή νόσο.

Παλαιότερη έρευνα είχε δείξει ότι τα άτομα που είναι γενικά υγιή, τηρούν τους κανόνες προστασίας της καρδιακής τους υγείας, ωφελούν και τους νεφρούς τους

Νεφρική ανεπάρκεια

Είναι η αδυναμία των νεφρών να επιτελέσουν σημαντικές λειτουργίες όπως το φιλτράρισμα του αίματος και η απέκκριση των βλαβερών στοιχείων και ουσιών. Μπορεί να είναι οξεία και χρόνια.

Οξεία νεφρική ανεπάρκεια είναι η κατάσταση, στην οποία τα νεφρά σταματούν ξαφνικά να λειτουργούν, με αποτέλεσμα τα άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού, τα υγρά και οι ηλεκτρολύτες συσσωρεύονται στο σώμα, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα.

Αντιθέτως, στη χρόνια ανεπάρκεια, οι νεφρώνες, τα μικροσκοπικά φίλτρα δηλαδή που περιέχει το κάθε νεφρό, αρχίζουν να καταστρέφονται και από ένα σημείο και μετά ανεπαρκούν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επιτελέσουν σωστά τον ρόλο τους. Η ιατρική εξέταση και μερικές απλές συμπληρωματικές εξετάσεις μπορούν να ανιχνεύσουν έγκαιρα τη νεφρική ανεπάρκεια από τα πρώτα της στάδια.