Το Εργαστήριο Υγιεινής και Προστασίας Περιβάλλοντος, του Τμήματος Ιατρικής, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή κ. Θεόδωρου Κωνσταντινίδη συμμετέχει σε ευρωπαϊκό δίκτυο συνεργασίας για θέματα Φαρμακοεπιδημιολογίας και έχει προχωρήσει στην πραγματοποίηση έρευνας υπό τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) μαζί με αντίστοιχα εργαστήρια Πανεπιστημίων άλλων οκτώ κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στόχος της έρευνας είναι να αξιολογηθούν τα μέτρα πρόληψης κύησης που έχουν εφαρμοστεί από το 2018 για τα συνταγογραφούμενα αυτά φάρμακα (σκευάσματα που περιέχουν βαλπροϊκό οξύ και από του στόματος λαμβανόμενα ρετινοειδή. Σκοπεύει, λοιπόν, στη διερεύνηση όλων των εμπλεκόμενων στη χορήγηση αυτών των σκευασμάτων δηλαδή των συνταγογραφούντων ιατρών, των φαρμακοποιών και των ασθενών.

Όπως αναφέρεται παραπάνω, χρειάζεται και η συμμετοχή ιατρών, μέσω της συμπλήρωσης ερωτηματολογίων, διάρκειας περίπου 10 λεπτών. Είναι σημαντικό να τονιστεί πως η συμμετοχή είναι εθελοντική, δεν απαιτεί την παραχώρηση προσωπικών στοιχείων και μπορεί να διακοπεί οποιαδήποτε στιγμή.

Ερωτηματολόγιο για βαλπροϊκό οξύ (απευθύνεται κυρίως σε Γενικούς Ιατρούς, Νευρολόγους και Ψυχιάτρους): https:/bit.ly/docsvalproic

Ερωτηματολόγιο για per os ρετινοειδή (απευθύνεται κυρίως σε Γενικούς Ιατρούς και Δερματολόγους): https://bit.ly/docsretinoids

Η συμμετοχή των ιατρών που συνταγογραφούν τα φάρμακα αυτά είναι σημαντική, καθώς θα ενημερώσει τον ΕΜΑ σχετικά με την ευκολία εφαρμογής των μέτρων πρόληψης κύησης στην καθημερινή άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος καθώς και για την αποτελεσματικότητά τους.

Το σύνολο της ερευνητικής ομάδας σας ευχαριστεί εκ των προτέρων για τη συμμετοχή σας!