Η Βόρεια Κορέα προχωρεί σε lockdown μετά την επιβεβαίωση των πρώτων επίσημων κρουσμάτων από κορωνοϊό.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ένα ξέσπασμα της παραλλαγής Όμικρον στην πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ, αλλά χωρίς να αναφέρουν τον αριθμό των κρουσμάτων.

Η Βόρεια Κορέα έχει απορρίψει κάθε είδους πρόγραμμα εμβολιασμού, ακόμη και όταν η διεθνής κοινότητας πρόσφερε εκατομμύρια εμβόλια της AstraZeneca και κινέζικης παρασκευής Sinovac. Υποστήριζε ότι έλεγχε την πανδημία σφραγίζοντας τα σύνορά της – και δεν είχε ανακοινώσει ποτέ κάποιο κρούσμα, παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο ιός κυκλοφορούσε εδώ και καιρό στη χώρα.

Συνεπώς, ο πληθυσμός των 25 εκατομμυρίων της χώρας είναι ευάλωτος στον κορωνοϊό λόγω της έλλειψης προγράμματος εμβολιασμού αλλά ενός πιθανότατα «φτωχού» συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.

Τα ΜΜΕ της χώρας ανακοίνωσαν ότι ο ηγέτης Kim Jong-un είχε δεσμευτεί να εξαλείψει την πανδημία, την οποία χαρακτήρισε «σοβαρή εθνική έκτακτη ανάγκη» που είχε σπάσει το «μέτωπο καραντίνας» της χώρας.

Αλλά η στρατηγική της να σφραγίσει τα σύνορά -μια από τις πρώτες χώρες που το έκανε, τον Ιανουάριο του 2020- έχει επίσης σταματήσει την εισαγωγή βασικών προμηθειών στη χώρα, οδηγώντας σε ελλείψεις τροφίμων και δυσκολίες στην οικονομία.

Το KCNA, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ανακοίνωσε μέτρα για lockdown και περιορισμούς συγκέντρωσης στους χώρους εργασίας. Πρόσθεσε ότι το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον φέρεται να εντοπίστηκε στην πρωτεύουσα πριν από τέσσερις ημέρες. Οι κάτοικοι σε ορισμένες περιοχές της Πιονγκγιάνγκ ήταν σε lockdown για τουλάχιστον δύο ημέρες πριν από την τελευταία ανακοίνωση.

Για περισσότερα από δύο χρόνια, η Βόρεια Κορέα ισχυρίζεται, χωρίς να πείθει, ότι δεν έχει ούτε ένα κρούσμα Covid-19. Όμως τώρα το πιθανότερο είναι ότι αυτό το ξέσπασμα είναι πολύ σοβαρό και πολύ δύσκολο να καλυφθεί.

Παρά τους ισχυρισμούς της Βόρειας Κορέας ότι είχε «λαμπρή επιτυχία» στον περιορισμό του κορωνοϊου, υπήρξαν σημάδια σε όλη την πανδημία της πιθανής παρουσίας του ιού στη χώρα. Έχουν υπάρξει αρκετές ανεπιβεβαίωτες αναφορές για κρούσματα στο παρελθόν.

Τον Σεπτέμβριο, η χώρα πραγματοποίησε μια στρατιωτική παρέλαση με σειρές στρατιωτών που φορούσαν στολές και μάσκες, κάτι που ορισμένοι αναλυτές θεώρησαν ως σημάδι ότι δημιουργήθηκε μια ειδική δύναμη για να βοηθήσει στην πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού.