Ένας μαθητής που βρισκόταν σε κώμα για τρεις εβδομάδες ξύπνησε τη στιγμή που η μητέρα του τον ψέκασε με το αγαπημένο του αποσμητικό, ενώ ήταν στην Εντατική!

Ο βρετανός Kacper Krauze, 13 ετών, έπεσε στον ποταμό Ίντεν ενώ έκανε κωπηλασία τον περασμένο Φεβρουάριο – δεν μπόρεσε να κολυμπήσει και βυθίστηκε στα παγωμένα νερά για αρκετά λεπτά της ώρας, σύμφωνα με τους μάρτυρες. Οι διασώστες των ανέσυραν, τον μετέφεραν στο νοσοκομείο και κατά τη διάρκεια της διαδρομής κατάφεραν να τον επαναφέρουν στη ζωή.

Ωστόσο, αν και η καρδιά του άρχισε να λειτουργεί και πάλι, παρέμεινε σε κώμα, καθώς ο εγκέφαλός του στερήθηκε το οξυγόνο για αρκετή ώρα.

Η κατάστασή του παρέμεινε η ίδια, ώσπου η μητέρα του, Wioletta Krauze, έπειτα από παρότρυνση του προσωπικού του νοσοκομείου, έφερε το αποσμητικό (μάρκας Lynx, όπως λέγεται το Axe στη Μεγάλη Βρετανία) που χρησιμοποιούσε καθημερινά ο μικρός. Όταν το χρησιμοποίησε, ο Kacper άνοιξε τα μάτια του!

Η κ. Krauze δήλωσε: «Ήταν θαύμα. Είχαμε δοκιμάσει τα πάντα για να τον ξυπνήσουμε. Του βάζαμε μουσική, του μιλούσαμε. Μια νοσοκόμα είχε προτείνει να φέρω μερικά από τα προϊόντα περιποίησής του για να τον πλύνω. Μόλις χρησιμοποίησα το αποσμητικό, άνοιξε αμέσως τα μάτια του. Πρέπει να θυμήθηκε ότι ήταν η αγαπημένη του μυρωδιά».

Πώς έγινε κάτι τέτοιο;
Η επιστημονική έρευνα υποστηρίζει ότι οι κύριες αισθήσεις -η αφή, η ακοή, η όραση, η γεύση και η οσμή- μπορούν να βοηθήσουν ένα άτομο να ανακάμψει από κώμα. Γι’ αυτό συνιστάται οι επισκέπτες να μιλούν στο πρόσωπο που βρίσκεται σε κώμα, να κρατούν το χέρι του, να παίζουν την αγαπημένη του μουσική ή να βάζουν λουλούδια στο δωμάτιό του.

Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει στο παρελθόν ότι η ακρόαση των φωνών των αγαπημένων τους βοηθά τους ασθενείς σε κώμα να ξυπνούν πιο γρήγορα.

Όμως ίσως όλα έχουν σχέση με το τι αγαπάει καθένας περισσότερο ίσως: Το 2015, αναφέρθηκε ότι ένας Κινέζος ξύπνησε ξαφνικά από το κώμα που βρισκόταν επί έναν χρόνο, όταν οι νοσηλευτές έβαλαν χαρτονομίσματα κάτω από τη μύτη του και άρχισαν να τα μετράνε!