Μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένη φρουκτόζη κατά τη διάρκεια της κύησης ή του θηλασμού μπορεί να προκαλέσει στο νεογνό λιπώδες ήπαρ, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να εμφανίσει μετέπειτα παχυσαρκία ή διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο The Journal of Physiology.

Πολλά προϊόντα διατροφής, όπως τα δημητριακά, τα αναψυκτικά και άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν φρουκτόζη και γλυκαντικές ουσίες με βάση αυτήν, όπως η σουκρόζη και το σιρόπι αραβοσίτου. Η περίσσεια κατανάλωση των σακχάρων αυτών είναι γνωστό ότι συντελεί στην εκδήλωση παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2. Ελάχιστες μελέτες έχουν όμως αναδείξει την επίδραση μιας διατροφής πλούσιας σε σάκχαρα φρουκτόζης στους απογόνους κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη.

Η αυστραλιανή μελέτη τεκμηρίωσε ότι όταν η μητρική διατροφή είναι πλούσια σε σάκχαρα φρουκτόζης κατά τη διάρκεια και μετά την κύηση μπορεί να προκαλέσει λιπώδες ήπαρ στο παιδί. Αυτό με τη σειρά του επηρεάζει αρνητικά την μεταβολική υγεία του απογόνου και συντελεί στην εκδήλωση διαβήτη τύπου 2 ή παχυσαρκίας αργότερα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας έδωσαν σε θηλυκούς αρουραίους νερό που περιείχε σάκχαρα φρουκτόζης (σουκρόζη ή σιρόπι αραβοσίτου) σε ποσότητα ίση με αυτή που περιέχουν τα αναψυκτικά, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη. Μετά τη γέννα, οι απόγονοι θήλασαν από μητέρα που είχε πρόσβαση στο ίδιο νερό ή από μητέρα που έπινε σκέτο νερό.

Οι επιστήμονες μέτρησαν το σωματικό βάρος, τη λιπώδη μάζα και τον έλεγχο της γλυκόζης στους απογόνους των αρουραίων και ανέλυσαν ακόμα δείγματα ιστών για να εντοπίσουν την ποσότητα και το είδος του λίπους στο ήπαρ τους. Οι απόγονοι των αρουραίων που είχαν πιει νερό με σάκχαρα φρουκτόζης είχαν εμφανείς λιπώδεις εναποθέσεις στο ήπαρ τους. Αυτό ίσχυε κυρίως για τους απογόνους που είχαν θηλάσει από μητέρες που συνέχισαν να πίνουν νερό με σάκχαρα φρουκτόζης και κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Η μελέτη υπογραμμίζει την αξία της μητρικής διατροφικής κατά την περίοδο του θηλασμού. Και θα πρέπει οι κατευθυντήριες οδηγίες να είναι σαφείς για την κατανάλωση των πρόσθετων γλυκαντικών ή των τροφίμων που περιέχουν σάκχαρα κατά την κύηση.