Οι επιστήμονες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης διερεύνησαν 32 άτομα που ενώ ήταν παχύσαρκα και δεν ασκούνταν τακτικά, δεν είχαν καρδιακά προβλήματα ή διαβήτη. Οι συμμετέχοντες επέλεξαν τυχαία ένα πρόγραμμα διάρκειας 12 εβδομάδων, είτε με γυμναστική με βάρη (όπως οι προβολές με αλτήρες ή τα push-ups) είτε με αερόβια άσκηση – σε ποδήλατο γυμναστικής – είτε επέλεξαν να μη γυμναστούν.

Κάθε συμμετέχων πέρασε από σαρωτή μαγνητικής τομογραφίας, που σάρωσε την καρδιά του πριν και μετά το πρόγραμμα γυμναστικής, για να εξετάσει δύο τύπους καρδιακού ιστού: τον επικαρδιακό λιπώδη ιστό και τον περικαρδιακό λιπώδη ιστό. Το περικαρδιακό λίπος βρίσκεται σε “θήκες” γύρω από την καρδιά, οι οποίες παρεμβάλλονται ανάμεσα στην καρδιά και ένα άλλο είδος λίπους που καλύπτει την καρδιά και ονομάζεται επικαρδιακό λίπος.

Και οι δύο μορφές άσκησης συνέβαλαν στη μείωση του επικαρδιακού λιπώδους ιστού. Η αερόβια οδήγησε σε μείωση της τάξεως του 32% ενώ τα βάρη εκείνης του 24%. Μόνο όμως, η προπόνηση με βάρη είχε αποτέλεσμα στον περικαρδιακό λιπώδη ιστό, ο οποίος μειώθηκε κατά 31%.

Η ερευνητική ομάδα δεν συνδύασε τη γυμναστική αντοχής και μυϊκής ενδυνάμωσης, ωστόσο επιβεβαίωσε ότι έστω και ο ένας από τους δύο τύπους εκγύμνασης είναι ιδιαίτερα ωφέλιμος, συγκριτικά με την παντελή έλλειψη.

Οι επιστήμονες δεν εξήγησαν γιατί η γυμναστική με βάρη εμφάνισε καλύτερα αποτελέσματα ενώ πρόσθεσαν ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες στο μέλλον για να διερευνήσουμε με επάρκεια αυτή τη σχέση.

«Ένας συνδυασμός άσκησης, οποιασδήποτε μορφής, και ισορροπημένης διατροφής έχει την καλύτερη δυνατή επίδραση στη μείωση του λίπους γύρω από την καρδιά», καταλήγουν οι ερευνητές.

Υπάρχει όμως ακόμη ένα θετικό που προκύπτει από την εκγύμναση με βάρη. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό Obesity, αυτού του τύπου η άσκηση μπορεί να μας ανεβάσει την αυτοπεποίθηση καθώς κάθε φορά που θέτουμε ένα στόχο ή σηκώνουμε περισσότερα βάρη, ανεβαίνει και η ψυχολογία μας. Παράλληλα, η άσκηση με βάρη μπορεί να αντιμετωπίσει ικανοποιητικά τους πόνους στις αρθρώσεις διότι δυναμώνει τους μύες που στηρίζουν τις αρθρώσεις.