Πριν από δυο χρόνια μια παγκόσμιας εμβέλειας μελέτη διαπίστωσε πως η έκθεση της μητέρας σε διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της ασκεί σημαντική επιρροή στην κατοπινή υγεία του παιδιού της. Η μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία 10 εκατομμυρίων ανθρώπων σε τρεις χώρες (ΗΠΑ, Νότια Κορέα, Ταϊβάν) και πέντε διαφορετικές κλιματικές ζώνες. Το βασικό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι ερευνητές είναι πως η έκθεση σε συγκεκριμένους εποχικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες κατά την εγκυμοσύνη επηρεάζει την υγεία του παιδιού και μάλιστα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Τώρα, μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα δείχνει πως ο μήνας της γέννησης επηρεάζει τον κίνδυνο θανάτου των γυναικών από καρδιαγγειακά αίτια. Η πιθανότητα θανάτου αυξάνει για όσες γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια των ανοιξιάτικων και καλοκαιρινών μηνών σε σχέση με όσες γεννήθηκαν το χειμώνα, ιδίως την περίοδο των εορτών.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal»(BMJ), ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 117.000 γυναίκες ηλικίας 30 έως 55 ετών σε βάθος 40ετίας. Σε αυτό το διάστημα, συνέβησαν πάνω από 43.000 θάνατοι, από τους οποίους οι 8.360 καρδιαγγειακής αιτιολογίας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που γεννήθηκαν κοντά στα Χριστούγεννα, έχουν 5% μικρότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο, ενώ για όσες έχουν γενέθλια μετά την Πρωτοχρονιά η επικινδυνότητα σταδιακά αυξάνεται, ώσπου γίνεται μεγαλύτερη τον Απρίλιο. Αυτός ο μήνας συνδέεται με 12% μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με όσες γεννήθηκαν το Νοέμβριο. Ο κίνδυνος είναι κατά 9% αυξημένος για όσες γεννήθηκαν τον Μάρτιο και τον Ιούλιο και κατά 8% για όσες έχουν γενέθλια τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Δεν βρέθηκε αξιόλογη συσχέτιση ανάμεσα στο μήνα της γέννησης και στον κίνδυνο θανάτου γενικά, αλλά διαπιστώθηκε συσχέτιση ειδικότερα με την καρδιαγγειακή θνησιμότητα. Οι γυναίκες που γεννήθηκαν τους μήνες της άνοιξης και του καλοκαιριού, έχουν μια μικρή αλλά όχι αμελητέα αύξηση της πιθανότητας να πεθάνουν λόγω καρδιαγγειακών προβλημάτων, σε σχέση με όσες γεννήθηκαν το φθινόπωρο. Η μικρότερη θνησιμότητα είναι μεταξύ όσων γεννήθηκαν το Δεκέμβριο.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι μια νέα μελέτη πρέπει να επιβεβαιώσει κατά πόσο ισχύουν τα ευρήματα και για τους άνδρες στον ίδιο βαθμό. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι μήνες του χειμώνα με την περιορισμένη ηλιοφάνεια, ιδίως στις βόρειες χώρες, οι οποίοι προηγούνται της γέννησης κατά την άνοιξη ή στην αρχή του καλοκαιριού, ίσως στερούν το αναπτυσσόμενο έμβρυο από το ηλιακό φως και τη βιταμίνη D. Ακόμη, η θερμοκρασία του περιβάλλοντος και η έκθεση σε ιούς ή αλλεργιογόνα, παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη του εμβρύου.