Εάν δεν είστε λάτρεις της γυμναστικής, πιθανότατα θα θέλετε να περάσετε όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο στο γυμναστήριο για να επιτύχετε τους στόχους σας για την υγεία και την καλή φυσική κατάσταση. Όμως οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η προπόνηση μόνο μία ή δύο φορές την εβδομάδα δεν θα σας δώσει κάτι περισσότερο από μια μικρή βελτίωση της φυσικής κατάστασης.

Θα πρέπει να προπονείστε τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα εάν θέλετε να υγεία και καλή φυσική κατάσταση σε ένα λογικό χρονικό διάστημα. Η προπόνηση τέσσερις ή πέντε φορές την εβδομάδα είναι ιδανική, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι αυτό δεν είναι εφικτό λόγω έλλειψης χρόνου. Οπότε, είναι καλύτερο να στοχεύσετε σε τρεις φορές την εβδομάδα: είναι αρκετό  ώστε το σώμα σας να προσαρμοστεί, να γίνει πιο δυνατό και με λιγότερο λίπος.

Πόση ώρα θα πρέπει να γυμνάζομαι;
Μερικοί υποστηρίζουν ότι μπορείτε να γυμναστείτε αποτελεσματικά ακόμη και σε μισή ώρα εάν χρησιμοποιείτε τον χρόνο σας σωστά, αλλά για τους περισσότερους από εμάς το καλύτερο είναι 45 λεπτά έως μια ώρα.

Ξεκινήστε με 10 λεπτά ζέσταμα για να ενεργοποιήσετε το σώμα σας, συνεχίστε με 30-40 λεπτά προπόνηση με βάρη και πέντε-10 λεπτά για στρέτσινγκ και αποθεραπεία.

Κάνει να γυμναζόμαστε με βάρη δύο ή τρεις ημέρες στη σειρά;
Οι ειδικοί προτείνουν να ξεκουράζεστε μια μέρα μεταξύ των προπονήσεων, εάν γυμνάζεστε με βάρη: Σε έκτακτες περιπτώσεις μπορείτε να προπονηθείτε και δύο ημέρες στη σειρά, αλλά σίγουρα προσπαθήστε να αποφύγετε να το συστηματικά ή για περισσότερες ημέρες στη σειρά.

Εάν δεν δώσετε στους μύες σας χρόνο να ανακάμψουν, θα επιβαρύνετε τις αρθρώσεις και τους τένοντες σας τόσο που θα σας πονάνε – ή χειρότερα, θα μπορούσατε να προκαλέσετε κάποιον τραυματισμό, όπως τενοντίτιδα.

Ωστόσο, μπορείτε να κάνετε προπόνηση με βάρη διαδοχικές ημέρες αν ασκείτε διαφορετικά μέρη του σώματος κάθε φορά.

Πόσο σημαντικό είναι ο ύπνος;
Εν ολίγοις: πολύ. Για όλους, αλλά ειδικά για άτομα που ασκούνται σε τακτική βάση, ο ύπνος επτά έως οκτώ ωρών κατά μέσο όρο ανά νύχτα είναι ζωτικής σημασίας. Αφού προπονηθείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, το σώμα στη συνέχεια μεγαλώνει, καίει λίπος και ανοικοδομεί τον κατεστραμμένο μυϊκό ιστό όταν κοιμάστε.

Επομένως, εάν δεν κοιμάστε αρκετά, βάζετε τον εαυτό σας σε δύσκολη θέση, έχετε λιγότερα οφέλη από την άσκηση και δεν έχετε αρκετή ενέργεια για να προπονηθείτε.