Είναι πολύ λίγοι εκείνοι στους οποίους δεν αρέσει η σοκολάτα. Πολλοί πέρα από την απόλαυση αναφέρονται και στην ωφέλεια που προσφέρει στην υγεία. Διάφορες μελέτες αναφέρουν  ότι η σοκολάτα μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, όπως έχει παρατηρηθεί, είναι ευεργετική και στο άγχος.

«Η σοκολάτα είναι ένα πολύ καλό αντιοξειδωτικό και δρα κατά των φλεγμονών. Πιστεύουμε ότι τα ευεργετικά αποτελέσματα που έχει γενικά στην υγεία, οφείλονται σε κάποιες συγκεκριμένες ουσίες», αναφέρει η δρ Owais Khawaja, καρδιολόγος-ερευνήτρια στο St. Vincent Mercy Medical Center στο Οχάιο, αναφέροντας πως μπορεί να βοηθήσει και στη μείωση εκδήλωσης καρκίνου καθώς και την εμφάνιση άνοιας.

Δεν είναι όμως όλες οι σοκολάτες ίδιες. Η αντιοξειδωτική της δράση προέρχεται από τους κόκκους του κακάο, που σημαίνει ότι η μαύρη σοκολάτα είναι η πιο ωφέλιμη από όλες καθώς περιέχει τη μεγαλύτερη ποσότητα κόκκων.

Αντίθετα οι σοκολάτες γάλακτος και οι λευκές δεν περιέχουν –πάντα- αυτό το βασικό υλικό, οπότε, δεν είναι και ιδιαίτερα ωφέλιμες για την υγεία. Βέβαια, ακόμη και ένα κομμάτι που περιέχει 70% κακάο, που θεωρείται μαύρη σοκολάτα, μπορεί να μην έχει όλα τα καλά στοιχεία. Αυτό εξαρτάται κυρίως από την επεξεργασία που έχει υποστεί. Για παράδειγμα, η σοκολάτα που έχει περάσει από χημική επεξεργασία, έχει ουσιαστικά χάσει όλα τα ίχνη των ενώσεων που περιέχει το κακαό.

«Οι συσκευασμένες σοκολάτες που βρίσκουμε στο εμπόριο δεν είναι καθαρές σοκολάτες. Δεν νομίζω ότι το γάλα και η ζάχαρη που περιέχονται στη σοκολάτα γάλακτος είναι καλά για την υγεία», σημειώνει η Khawaja.

Σύμφωνα όμως με την ερευνήτρια, πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα πάνω στη σοκολάτα για να υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα, καθώς δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν σε ένα αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα για το τι είναι καλό ή όχι.

«Προς το παρόν, μάλλον είναι ασφαλές να πούμε ότι η μαύρη σοκολάτα είναι καλή – ή τουλάχιστον δεν είναι κακή. Αλλά μέχρι να έχουμε περισσότερα στοιχεία, μην τρώτε πάρα πολύ. Αν τρώτε ένα κομμάτι ή δύο μια φορά την ημέρα είναι αποδεκτό. Μην καταναλώνετε όμως παραπάνω», αναφέρει η ερευνήτρια.