Ένα είδος φυτοφαρμάκων που είναι γνωστά ως οργανοφωσφορικά ή οργανοφωσφορικές ενώσεις, έχουν την ιδιότητα να σκοτώνουν τα έντομα διαταράσσοντας τον εγκέφαλό τους και το νευρικό τους σύστημα. Αποτελούν παράγωγα οργανικών ενώσεων, στα οποία έχει προστεθεί (με χημική αντίδραση) φώσφορος.

Σε έρευνα που έγινε πριν από μερικά χρόνια είχε βρεθεί ότι οι γυναίκες που εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα οργανοφωσφορικών γεννούν μωρά που είναι, κατά μέσο όρο, 1 / 3 ελαφρύτερα από τα μωρά γυναικών που έχουν εκτεθεί σε χαμηλότερα επίπεδα των συγκεκριμένων φυτοφαρμάκων, και οι εγκυμοσύνες τους διαρκούν περίπου τρεις έως τέσσερις ημέρες λιγότερο. Σε άλλες έρευνες είχε καταγραφεί η σχέση ανάμεσα στην προγεννητική έκθεση σε οργανοφωσφορικά και προβλήματα προσοχής και έκπτωση του IQ.

Τώρα, σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», βρέθηκε ότι οι έφηβοι που προγεννητικά είχαν εκτεθεί σε φυτοφάρμακα παρουσιάζουν τροποποιημένη εγκεφαλική δραστηριότητα σε εργασίες που απαιτούν εκτελεστικές λειτουργίες. Εκτελεστικές λειτουργίες είναι το σύνολο των γνωστικών δεξιοτήτων που απαιτούνται για να ελέγχουν και να ρυθμίζουν τη συμπεριφορά. Σε κάθε εργασιακή δραστηριότητα που απαιτεί την οργάνωση, το σχεδιασμό, την επίλυση προβλημάτων, τη λήψη αποφάσεων ή το χειρισμό δεδομένων, θα κάνουμε χρήση των εκτελεστικών λειτουργιών.

Η έρευνα που διεξήχθη από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ και ξεκίνησε πριν από 20 και πλέον χρόνια, είναι η πρώτη που χρησιμοποίησε απεικονίσεις του εγκεφάλου για να εξετασθεί πώς η έκθεση σε φυτοφάρμακα και άλλες χημικές τοξίνες του περιβάλλοντος επιδρούν στην ανάπτυξη των παιδιών.

Εφαρμόζοντας την τεχνική fNRI η οποία χρησιμοποιεί την υπέρυθρη ακτινοβολία για να καταγράψει την κυκλοφορία του αίματος σε διάφορες περιοχές του εγκεφαλικού φλοιού σε εφήβους ηλικίας 15 έως 17 παρατήρησαν την εγκεφαλική τους λειτουργία όταν τους ζητούσαν να κάνουν εργασίες οι οποίες απαιτούσαν προσοχή, κοινωνική νόηση και κατανόηση της γλώσσας.

Συνέλεξαν επίσης δεδομένα από το πρόγραμμα αναφοράς χρήσης φυτοφαρμάκων της Καλιφόρνιας (California Pesticide Use Reporting program) ώστε να υπολογίσουν την εγγύτητα της κατοικίας των εγκύων γυναικών στα οργανοφωσφορικά.

Διαπιστώθηκε μειωμένη κυκλοφορική δραστηριότητα στο πρόσθιο τμήμα του εγκεφαλικού φλοιού των εφήβων που είχαν εκτεθεί σε αυτά τα χημικά, στις εργασίες που απαιτούσαν γνωστική ευελιξία και οπτική μνήμη, ενώ αυξημένη κυκλοφορία αίματος στους κροταφικούς λοβούς σε εργασίες που απαιτούν καλή μνήμη εργασίας.

Ο καθηγητής Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικών Επιστημών και καθηγητής Ακτινολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σταντφορντ, Άλαν Ρέις, εξηγεί ότι τα ίδια πρότυπα συμπεριφοράς με αυτά που βρέθηκαν στη μελέτη εγκεφαλικής δραστηριότητας αυτής της έρευνας έχουν βρεθεί στους πάσχοντες από ποικίλες νόσους, όπως Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ και διαβήτη τύπου 1.

Οι ερευνητές θέλουν να επαναλάβουν αυτές τις μετρήσεις στο μέλλον για να διαπιστώσουν αν ο αντίκτυπος αυτών των χημικών διατηρείται μακροπρόθεσμα.