Όταν ένα κρυολόγημα ή μια γρίπη σας… τριγυρίζει, είναι δύσκολο να αποφασίσετε πότε πρέπει να μείνετε στο σπίτι και πότε πρέπει να πάτε στη δουλειά. Ακόμη και αν νιώθετε ευθύνη απέναντι στο αντικείμενο της εργασίας, ο κίνδυνος να κολλήσετε τους συναδέλφους σας είναι υπαρκτός και μπορεί να κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα.

Αν έχετε έμετο και διάρροια, για παράδειγμα, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: θα πρέπει να μείνετε στο σπίτι για 48 ώρες μετά το τελευταίο επεισόδιο εμέτου και διάρροιας – τέτοιου είδους ιοί είναι βραχύβιοι, αλλά εξαιρετικά μεταδοτικοί.

Τα πράγματα περιπλέκουν, αν έχετε κρυολόγημα. Ειδικοί πιστεύουν ότι αν είστε αρκετά καλά για να σηκωθείτε από το κρεβάτι και να περπατήσετε, μάλλον είστε αρκετά καλά για να πάτε και στη δουλειά, αρκεί να παίρνετε προφυλάξεις για να αποφύγετε την εξάπλωση του ιού. Εάν έχετε πυρετό, μείνετε σπίτι, γιατί αυτό συνήθως σημαίνει ότι η ασθένεια είναι ακόμα σε μεταδοτική μορφή. Αν φτερνίζετε και βήχετε, ρισκάρετε να εξαπλώσετε την ασθένεια, αν και η αλήθεια είναι ότι την είχατε ήδη για μερικές μέρες προτού εκδηλωθούν τα συμπτώματα.

Ένα κρυολόγημα μπορεί να μεταδοθεί για αρκετές ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων -ακόμη και μέχρι δύο εβδομάδες-  αλλά δεν είναι ρεαλιστικό να απουσιάζετε δύο εβδομάδες από την εργασία σας για ένα κρυολόγημα. Επιστρέψτε όταν αισθανθείτε καλύτερα, αλλά τηρείτε ευλαβικά τα μέτρα προφύλαξης μετάδοσης του ιού για αρκετές μέρες. Εάν έχετε γρίπη, θα είστε ιδιαίτερα μολυσματικός για μια εβδομάδα – είναι πιθανότερο να κολλήσετε κάποιον άλλον τις πρώτες πέντε ημέρες.

Εάν είστε άρρωστοι, υπάρχουν μέτρα που μπορείτε να πάρετε για να αποτρέψετε την εξάπλωση των μικροβίων σας, αλλά και πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μην κολλήσετε από κάποιον άλλον: Ο κίνδυνος μεγαλώνει, όσο μικραίνει η απόσταση από τον άρρωστο συνάδελφο. Εάν επιμένουν να πετάνε τα χρησιμοποιημένα χαρτομάντιλα σε έναν κάδο που βρίσκεται δίπλα σας, ζητήστε τους να μην το κάνουν. Φυσικά, μην μοιράζεστε ποτήρια ή μαχαιροπίρουνα. Πλένετε τα χέρια σας τακτικά, ιδιαίτερα πριν από το φαγητό.

Για να θωρακιστείτε απέναντι τις εποχικές αρρώστιες, φροντίστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα: κοιμηθείτε αρκετά, ασκηθείτε τακτικά και ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή με πολλά πράσινα λαχανικά.